Afvallen lukt niet: dit kan de oorzaak zijn

Lichaam door Roos

Je bent bezig met afvallen. Lukt niet helemaal? Zo vlak na de feestdagen is dit iets dat veel vrouwen zullen herkennen. Voor sommigen geldt dat hoe harder ze het proberen, des te minder het lukt. Dit kan komen doordat je het nét even verkeerd aanpakt. Wij hebben de oorzaken (en oplossingen!) voor je op een rijtje gezet.

1. Sport en voeding is niet in balans

Veel mensen die willen afvallen maken de fout om heel veel te gaan sporten in combinatie met weinig eten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam te weinig energie heeft. Hierdoor zal het spierweefsel gaan afbreken om toch aan energie te komen. Het resultaat? Afvallen lukt niet. Wanneer je lichaam spieren gaat afbreken vertraagt je stofwisseling namelijk en zal je elke dag steeds minder energie verbruiken. En je wilt je stofwisseling juist versnellen. De oplossing: zorg dat je genoeg (eiwitrijk voedsel) eet als je gaat sporten, want je lichaam heeft dat simpelweg nodig.

2. Je eet de verkeerde voeding

Het afvallen lukt niet als je bewerkt voedsel blijft eten. Dit zit bomvol zout, suiker, kleur en zoetstoffen - en die zijn funest. Bewerkt voedsel is alles dat je niet direct in de natuur kunt vinden. Probeer een maaltijd te creëren van onbewerkte producten zoals groente, fruit, vlees, eieren en noten. Dit voorziet je lichaam van voedingsstoffen waar het iets aan heeft. Tip: bewerkt voedsel ligt meestal in het midden van de supermarkt en onbewerkt voedsel aan de randen, zodat je de hele winkel door moet om aan je basisbehoeften te komen.

3. Je volgt een crashdieet

Bij een crashdieet mag je weinig calorieën op een dag eten. De eerste week is dit nog enigszins vol te houden, maar later is het zeurende hongergevoel niet meer te doen. En dat uit zich in vreetbuien, waardoor die pas verloren kilo’s er zo weer aanzitten. Veel vrouwen die dit proberen lopen tegen hetzelfde aan - het afvallen lukt niet. En ook al werkt het een tijdje wel, je lichaam zal uiteindelijk wennen aan de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Het gevolg? Afvallen lukt niet meer zo goed of snel als dat je zou willen. 

Afvallen lukt niet zonder dieet

Schiet er nu door je hoofd ‘maar afvallen lukt niet zonder dieet’? Probeer dan een koolhydraatarm dieet. Hierbij heb je geen beperkingen in je hoeveelheid calorieën en het is makkelijker vol te houden. Schrap suiker, pasta, brood, aardappelen, rijst en frisdranken. Wel mag je koolhydraatarm eten. Dat is: noten en peulvruchten, vlees en vis, groente en fruit, quinoa en dranken als water, koffie, thee en suikervrije dranken. Sidenote: eet niet meer dan twee stuks fruit, want daarin zit suiker. En geloof ons, afvallen lukt niet als je veel suiker blijft eten. Soms helpt het om een eetschema op te stellen met recepten, zodat je elke dag weet waar je aan toe bent. 

Werkt een koolhydraatarm dieet niet voor jou? Dan kun je ook proberen om vegetarisch of veganistisch te eten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een plantaardig dieet je stofwisseling een boost kan geven. Hier kun je daar meer over lezen.

Denk je nog steeds: 'Afvallen lukt niet'? Misschien helpen deze tips wel! Tip: Val voordelig af met de Weight Watchers kortingscode!