Hoe komt het dat je nagels geel worden van nagellak?

Make-up door Miranda

Na het dragen van een mooie, dieprode kleur op je nagels, is het alles behalve leuk wanneer een aparte gele waas op je nagels achterblijft. Erg vervelend inderdaad, want echt jofel ziet het er niet uit. Ondanks dat het na een week vaak weg is, geeft het toch een fijner gevoel om snel een nieuw lakje aan te brengen… maar is dat wel zo’n slim idee? Wat betekent die gele gloed precies? En wat kun je er tegen doen? Wij zochten het tot de bodem uit.

Wat betekent het?

De reden dat je nagels een gele waas krijgen, is de chemische reactie die plaatsvindt tussen de pigmenten in de nagellak en de keratine in je nagelbed. Keratine is een soort eiwit waaruit je nagels zijn opgebouwd. Als je de nagellak verwijdert, kunnen de pigmenten achterblijven waardoor de beruchte gele gloed ontstaat. Dit effect onstaat vooral bij donkere tinten nagellak. Gelukkig gaan steeds meer cosmeticamerken over op natuurlijke ingrediënten. Hierdoor ontstaat die gele waas minder snel.

Hoe voorkom je de gele waas?

Je weet: voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het altijd belangrijk om een goede basecoat aan te brengen. Het zorgt voor een tussenlaagje tussen de nagellak en je nagels. Hierdoor kan het pigment van de nagellak zich minder goed hechten. Oftewel: de kans op ‘gele nagels’ wordt zo een stuk kleiner. Daarnaast is het verstandig om voorzichtig met donkere nagellak om te gaan. Mocht je die kleur per se willen dragen, probeer het dan niet te lang op te hebben. Zo heeft de pigment van de nagellak minder lang de tijd om in je nagels trekken.

Lees ook: Dit product zorgt ervoor dat je net gelakte nagels direct drogen

Hoe kom je er vanaf?

Nu we precies weten hoe het ontstaat, willen we ook weten hoe we er vanaf komen.

  • Citroensap

Jep. Dit werkt als volgt: knijp drie citroenen uit in een kommetje. Dompel je nagels in het citroensap voor ongeveer tien minuten. Haal je nagels uit het kommetje en schrob je nagels schoon met een tandenborstel. Was en droog vervolgens je handen en gebruik wat hand- en nagelcrème.

  • Witte tandpasta

Smeer witte tandpasta op je nagels en laat het zo'n tien minuten zitten. Scrob je nagels met een tandenborstel voorzichtig schoon. Was je handen daarna onder lauw water. Sluit af met een verzorgende lotion.

  • Tea Tree olie

Dit spul is echt een wondermiddeltje. Laat wat druppels op je nagels vallen en laat het een paar minuten intrekken. Was je handen met lauw water. 

Op naar stralende en witte nagels!

Lees ook: 6 x De mooiste looks met blauwe mascara

Beeld: iStock