Dit is de reden waarom je iemands naam vrijwel direct weer vergeet

De maatschappij door Roos

Je loopt op straat en er komt iemand naar je toe die je vaag herkent, maar je kan diegene niet direct plaatsen. Een gevoel van paniek bekruipt je en koortsachtig probeer je zijn of haar naam te herinneren. Klinkt herkenbaar? Je bent niet de enige die hier last van heeft. Het menselijk brein is nu eenmaal zo ontwikkeld dat we goed zijn in het onthouden van gezichten, maar vreselijk in namen.

Goed in gezichten, slecht in namen

Dokter David Ludden vertelde aan Psychology Today dat het evolutionair bepaald is dat mensen hun ‘groepsgenoten’ kunnen herkennen aan hun gezicht. We hebben een geweldig mechanisme om gelaatstrekken te analyseren, waardoor we heel snel iemands gezicht herkennen. Hoe vaak heb je niet dat je een acteur in een film vrijwel direct herkent en een reeks andere films kan opnoemen waar hij ook in heeft gespeeld, maar je hebt geen idee hoe hij heet?

Waardoor komt het nu precies dat we namen zo slecht onthouden? Volgens Dr. Ludden vergeten we een naam op dezelfde manier als we een woord vergeten. Toch vergeten we namen sneller dan woorden.

Hiervoor zijn 4 redenen:

  1. Allereerst zijn namen willekeurig. Bij het woord ‘appel’, zie je direct een appel voor je. Bij een naam heb je niet zo snel een referentie in je hoofd.
  2. Daarnaast hebben namen, in tegenstelling tot veel woorden, geen synoniemen. Je kan dus niet snel een ander woord gebruiken, wanneer je iemands naam even kwijt bent.
  3. Ook hebben mensen een voor- en achternaam, wat het onthouden van de volledige naam lastig maakt.
  4. Tot slot gebruiken we namen minder vaak dan woorden in het dagelijks leven, waardoor we ze sneller vergeten.

Volgens Dr. Ludden is het vergeten van woorden en namen menselijk en overkomt het iedereen weleens. De volgende keer dat je iemands naam op een verjaardag vergeet moet je dus maar bedenken dat het wetenschappelijk bewezen is dat het doodgewoon is. Waarschijnlijk weet de ander jouw naam ook niet meer.

Lees ook: 7x woorden waarvan je niet wist dat ze naar iemand vernoemd waren