De vriezer in met die eicel

De maatschappij door Eline_B

Je hebt het vast gehoord: vorige maand beviel een 63-jarige vrouw uit Harlingen van een dochtertje. Het was voor het eerst dat in Nederland een vrouw op zo’n hoge leeftijd een eerste kind kreeg. De vrouw is zwanger geworden dankzij een ivf-behandeling in Italië. Ze is van mening dat ook jongere vrouwen tijdens een zwangerschap de kans hebben op complicaties en dat het voor niemand vanzelfsprekend is om met ouders op te groeien.

Vitrificatie

Iedere vrouw kan vanaf nu haar eicel laten invriezen, om die in een later stadium weer op te warmen en te laten bevruchten door een droomkandidaat, de toekomstige vader. Victrificatie heet dit. Kinderen vanuit een bevroren eicel, het klinkt behoorlijk futuristisch, en moeten we er wel zo blij mee zijn?


Volgens Gynaecologenvereniging NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) wel. Niet alleen zet het de score gelijk - mannen kunnen hun sperma al jaren laten invriezen -, ook kan de techniek een kinderwens vervullen, als dat via de natuurlijke weg niet vanzelfsprekend is. Vrouwen met kanker of vrouwen die een vervroegde overgang hebben kunnen door de invriesmethode zwanger worden als de tijd daarvoor rijp is. Door jonge en nog gezonde eicellen in te vriezen, blijft de kwaliteit gewaarborgd en kunnen deze sterke eitjes uiteindelijk gebruikt worden bij een ivf-behandeling. 

Carrièrevrouwen

Toch er is een moreel dilemma. Of je nu achttien of veertig bent, elke vrouw mag haar eitje laten invriezen. Veel jonge vrouwen vinden hun carrière een goed excuus. Deze dames kiezen er heel bewust voor om op latere leeftijd zwanger te worden. Tegenstanders van de invriestechniek zijn van mening dat deze vrouwen niet in aanmerking zouden moeten komen voor zo’n behandeling. Er wordt gevreesd dat de techniek het stimuleert om op latere leeftijd zwanger te worden. Moeder Natuur kan dan rammelen wat ze wil, de techniek zal haar de baas worden. Vrouwen hebben altijd nog hun twintig jaar jonge noodvoorraad in de ijskast staan. 
 
Maar wordt het leeftijdsverschil tussen moeder en kind dan niet veel te groot? Volgens de NVOG zal dat niet geval zijn. Vrouwen tot maximaal 45 jaar moeten eerst door de medische en psychologische molen. Pas als ze die voldoende doorstaan, komen ze in aanmerking voor een ivf-behandeling. Ook met jonge eicellen is het advies om op tijd aan kinderen te beginnen.

Risico’s

Er moet niet licht gedacht worden over vitrificatie. Stimulerende hormoonkuren en het aanprikken van de eicellen brengt behoorlijk wat teweeg. Het is een zware behandeling die niet binnen een paar weken klaar is. En dan moet de baby nog komen.

Ook over de gevolgen voor het kind is weinig bekend, omdat het een nieuwe techniek is. Internationaal kunnen vrouwen al langer hun eitjes invriezen, de kinderen die daaruit zijn voortgekomen lijken niet meer afwijkingen te hebben dan anderen. Maar garantie daarop is er natuurlijk niet. Wel kan nu al voorzichtig gezegd worden dat de kans op vroeggeboorte groter is bij deze behandeling. Dit kan ervoor zorgen dat het kindje vatbaarder is voor infecties en meer kans heeft op longproblemen. Als gevolg daarvan kan het kindje blijvende problemen houden, of zelfs overlijden.

Kosten

De kosten voor een behandeling zijn hoog en worden niet zonder medische reden vergoed. Het oogsten van eicellen kost per keer ongeveer drieduizend euro. Daarnaast moet er betaald worden voor de opslag en de bevriezing. De ivf-procedure die uiteindelijk volgt, valt wel onder de normale vergoedingsrichtlijnen.

Wat vinden jullie? Slaat de wetenschap hierin door of moet het invriezen van eicellen voor elke vrouw kunnen, ongeacht de beweegredenen?