Mama / Zwanger
Zwanger

Ze vraagt: vertel jij je vriendinnen over je (zware) bevalling?

Wanneer je voor het eerst moet bevallen is het niet zo gek dat je daar een beetje bang voor bent: je heb immers geen idee wat je moet verwachten. Maar voordat je meteen in de stressmodus schiet is het misschien goed om te weten dat het beeld dat we van bevallen hebben niet altijd realistisch is. En misschien nog belangrijker: elke vrouw ervaart een bevalling anders. Daarom de vraag: is het juist wel of geen goed idee om over je (horror)bevalling te vertellen?

Voor

Rian (30): “Ik had graag een realistischer beeld van de bevalling gehad voordat ik eraan begon. Pas na mijn bevalling kwamen alle horrorverhalen van andere moeders los! Het leek wel of ze een pact met elkaar hadden gesloten om nooit de nare kant van een bevalling met anderen te delen. Ik stond voor heel wat verrassingen toen ik eraan begon."

Tegen

Marlon (34): “Ik had een vriendin die tijdens mijn zwangerschap me continue bang maakte: ‘nou, er stáát je wat te wachten…’ of 'je weet echt niet wat je meemaakt' zei ze dan. Alsof ik dat zelf niet wist. Voor mijn gevoel wees ze me elke keer op het feit dat ik bang moest zijn. Dat vond ik heel onprettig. Op een gegeven moment was ik het zat en heb ik haar verteld dat ik het niet fijn vond. Mijn bevalling was geen pretje, maar ik hoef daar niet elke keer op gewezen te worden, je weet toch niet hoe het loopt. Zelf ben ik realistisch als ik over mijn bevalling vertel, maar ik wil anderen niet bang maken. Het zal bij hen weer heel anders lopen dan bij mij.”