Koperspiraaltje of hormoonspiraaltje: wat zijn de verschillen?

Zwanger door Redactie Ze.nl

Een spiraaltje, in het Engels bekend als IUD, kan heel veel voordelen hebben als anticonceptiemiddel. Niet voor niets dus dat een spiraaltje steeds populairder wordt, zo concludeerde Kenniscentrum Rutgers zo’n jaar geleden. Maar áls je dan de keuze maakt voor een spiraal, ben je er nog niet. Je hebt namelijk verschillende soorten: het hormoonspiraaltje, oftewel de Mirenaspiraal, en je hebt het koperspiraaltje. Waar moet je op letten als je een spiraal wilt laten zetten?

Koperspiraaltje of hormoonspiraaltje: wat is het verschil?

De werking van het spiraaltje

Eerst even een korte uitleg wat een spiraaltje precies is. Het spiraal is een kunststof voorwerp van ongeveer 25 tot 35 millimeter lang met twee draadjes die uit de baarmoedermond hangen. Er bestaan dus twee soorten spiraaltjes: het koperspiraal en het hormoonspiraal, dat ook bekend staat als Mirenaspiraaltje. Spiraaltjes werken door de lichte ontstekingsreactie die ze veroorzaken. Bij deze reactie komen zaaddodende stofjes vrij. Daarbij verstoort het spiraaltje de beweeglijkheid van de baarmoeder en de eileiders waardoor de zaadcel minder makkelijk in contact komt met de eicel. Bij een hormoonspiraaltje komen er ook hormonen vrij die de betrouwbaarheid vergroten en bij een koperspiraal vergroot koper het zaaddodende effect. 

De verschillen tussen koperspiraaltje en hormoonspiraaltje 

  • Allebei de soorten spiraaltjes zijn zeer betrouwbaar: bij een koperspiraaltje worden er jaarlijks maar 10 op de 1000 gebruikers zwanger. Bij een hormoonspiraaltje ligt dit aantal nog lager: een of twee op de 1000 raken jaarlijks zwanger.
  • Het koperspiraaltje is zeer geschikt voor vrouwen die hormonen niet kunnen verdragen
  • De menstruatie blijft bij een hormoonspiraaltje in veel gevallen helemaal uit, terwijl de menstruaties bij een koperspiraaltje juist langer en soms ook iets pijnlijker kunnen worden
  • Bij allebei kan er bloedverlies tussen twee menstruaties optreden
  • Het koperspiraaltje is tot tien jaar werkzaam, het hormoonspiraaltje tot vijf jaar

Beiden spiraaltjes kunnen ingebracht worden door een huisarts, in het ziekenhuis of bij de gynaecoloog. Informeer bij jouw huisarts als je een spiraaltje wilt laten zetten!