Zo gaat hypnobirthing je helpen ontspannen te bevallen

Zwanger door Anne-Fleur

Bevallen is voor eigenlijk de meeste aanstaande ouders ontzettend spannend. Ook al heb je al vijf kinderen op de wereld gezet, het blijft nog steeds eng. Veel vrouwen ervaren dan ook veel stress, wat al vroeg in de zwangerschap kan beginnen. Stress en ongemakkelijke gevoelens naarmate je dichter bij de uitrekendatum komt is natuurlijk het laatste wat je wilt. De term hypnobirthing kan je erbij helpen en dít is hoe het werkt. 

Wat is hypnobirthing? 

Hypnobirthing is kortgezegd een ontspannen voorbereiding op de geboorte van je kindje. Voor vrouwen die veel spanning hebben als ze alleen al denken aan de bevalling en er binnenkort eentje moeten doorstaan, kunnen de oefeningingen in hypnobirthing helpen de bevalling soepeler te laten verlopen. Je belevenis en mindset wordt als het ware getraind, zodat je voor, tijdens en na de bevalling een positievere ervaring gaat hebben. 

Zo werkt hypnobirthing

Hypnobirthing gaat dus vooral over spanning loslaten en proberen een positieve mindset aan te houden. De oefeningen in een cursus hypnobirthing zijn overal toe te passen, zodat je - wat er ook gebeurt - helemaal klaar voor bent. Door de verschillende technieken die je aangeleerd krijgt, kun je twijfels loslaten én kun je zelf kiezen wat je leert. Je kunt er dus je eigen doelen mee bereiken. Ben je bijvoorbeeld angstig over als je je baby bijna ter wereld moet brengen, maar voor de rest gaat het eigenlijk wel goed? Dan kun je je tijdens de cursus helemaal focussen op jouw point of attention. 

Bevallingshormonen aanmaken

Wat vooral belangrijk is, wanneer je een positieve ervaring wil tijdens je zwangerschap en het bevallen, is het aanmaken van bevallingshormonen. Dat werkt zo: ervaar je veel stress en negativiteit tijdens je zwangerschap en/of bevalling, dan maakt je lichaam hormonen aan die een negatieve invloed hebben op jouw mindset, je lichaam, maar ook je bevalling. Deze wil je natuurlijk dus het liefst vermijden. Gelukkig werkt het ook andersom: ervaar je geluksmomenten, weet je controle te houden over negatieve gedachtes en heb je verschillende (rustgevende) ademhalingstechnieken geleerd die je kunt toepassen in tijden van nood - dan maakt je lichaam hormonen aan die je juist wél wil hebben. Hello, bevallingshormonen. Deze hormonen helpen je een vlottere bevalling te hebben en hebben zelfs een klein pijnverlichtend effect. 

Steun van je partner

Zo ontspannend je bevalling ingaan of het afleggen van je laatste loodjes, dat klinkt allemaal wel heel leuk en aardig, maar als je het alleen moet doen, kan het ook een stuk ingewikkelder zijn. Zorg ervoor dat je een partner (of een naaste) hebt, die je graag bij deze ontspanning wil helpen. De steun van een ander is megabelangrijk, zeker in het spannende proces van een kind ter wereld zetten. Dat is niet zomaar iets. Daarnaast kan het ook fijn zijn als reminder. Je partner of naaste kan je helpen herinneren aan wat je hebt geleerd en waar je je beter door voelt. Hoe relaxend? 

via GIPHY