Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Zo gevaarlijk is het eigenlijk om schoenen binnenshuis te dragen

Je zou er haast smetvrees van krijgen, zo vaak lezen we over nieuwe feitjes over hoe vies iets eigenlijk is. De gemiddelde handtas is smeriger dan een wc, je vaatdoekje huist na 24 uur al vier miljard bacteriën en op de meeste telefoons zit de poepbacterie. Om maar wat te noemen. Iew, iewer, iewst! Nou, we hebben weer een nieuwe openbaring bij voor je. 

gevaarlijk schoenen in huis

Schoenen uit of aan?

Sommige gezinnen hebben de heilige regel dat iedere gast zijn schoenen bij de deurmat achterlaat. Heb je hier altijd met je ogen naar gerold? Dan hebben we nieuws voor je.

Onder je schoenen leven gemiddeld zo’n 421.000 bacteriën, waaronder negen verschillende soorten vlekken. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Arizona. De beruchte poepbacterie E.coli, Serratia ficaria en Klebsiella pneumoniae zijn aangetroffen onder de meeste schoenen. Als je pech hebt en in contact komt met deze ziekmakers kun je diarree, luchtweginfecties en urineweginfecties oplopen.

Als je erover nadenkt, is het niet zo gek dat buitenschoenen binnenshuis dragen niet bepaald goed is voor de gezondheid. “We lopen door dingen als vogelpoep, hondenpoep en bacteriën in openbare toiletten. Allemaal bronnen van E.coli-bacterie,” legt professor Kelly Reynolds uit.

Maar er is meer. Poepbacteriën door je huis verspreiden is het niet enige waar je je druk over moet maken. Een wetenschappelijk onderzoek van Baylor Universiteit wees uit dat de gifstoffen van geasfalteerde wegen die met koolteer zijn afgedekt de kans op kanker kunnen vergroten. De gifstoffen kunnen als stofdeeltjes aan je schoenen blijven plakken.

Toch maar slippers in huis dragen of en je nog steeds team schoenen dragen in huis?

Lees ook: Waarom je de wc moet doorspoelen als je terugkomt van vakantie