Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

NS gaat binnenkort genderneutraal omroepen: 'Iedere reiziger is ons even lief'

Reageer 0

Als je vaak met de trein reist, kun je de omroepberichten van de NS waarschijnlijk wel dromen. Of het nu gaat om vertraging of werkzaamheden, élke omroep begint standaard met ‘dames en heren’. Maar daar gaat verandering in komen. De NS maakt vandaag bekend te gaan stoppen met deze omroep. De Nederlandse spoorwegen wil dat iedereen zich welkom voelt op het station, dus ook de lgbtqia+'ers. Die worden met de huidige omroep namelijk niet aangesproken.

Vanaf de nieuwe dienstregeling, die op 10 december dit jaar ingaat, zullen de omroepen daarom beginnen met de woorden ‘beste reiziger’. Voor die tijd moeten de 24.000 berichten die dagelijks worden omgeroepen, aangepast worden naar de genderneutrale omroep.

Het idee van deze omroepen is ontstaan nadat Londen de omroepen in het metronetwerk ging aanpassen. Daar hoor je al een tijdje standaard de woorden ‘hallo iedereen’ aan het begin van elke omroep.

“We zijn hierna bij onszelf ten rade gegaan en 'beste reizigers' leek ons beter te passen. Dames en heren was misschien wat te afstandelijk ook. Het is van belang dat iedereen zich welkom voelt", vertelt NS-woordvoerder Anita Middelkoop in het NOS Radio 1 Journaal.  Toch gaat de omroep ‘dames en heren’ niet verboden worden om te gebruiken voor conducteurs, benadrukt president-directeur Van Boxtel. "In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief”, zegt hij.

Lees ook: Ze's sekswoordenboek: LHBTQQIP2SAA

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen