ING regelt maand betaald vaderschapsverlof (en zo is het in andere landen geregeld)

De maatschappij door Michelle Bakker
1 van 10

Een flinke stap vooruit voor mannen en niet-biologische moeders die bij ING werken. Vanaf volgend jaar krijgen zij de eerste maand na de geboorte van hun kind betaald verlof. En dat niet alleen, daarna mogen zij ook nog eens drie maanden onbetaald verlof opnemen. Een absolute doorbraak, want hiermee is ING de eerste grote onderneming in Nederland die zo’n stap durft te nemen. 

CAO

De nieuwe regeling is opgenomen in de kersverse cao van de Nederlandse bank. "We willen onze collega's in de gelegenheid stellen om deze belangrijke periode - de geboorte van een kind - samen te beleven,” aldus ING. “Wij geloven erin dat tijd voor familie een belangrijke plek inneemt in iemands leven en dat je daar als werkgever oog voor moet hebben als je het beste uit je mensen wilt halen. 

Wetsvoorstel

Al lange tijd wordt er in de politiek over deze kwestie gesteggeld: zo ligt er een voorstel in de Kamer om het bestaande vaderschapsverlof iets te verlengen, maar dat is slechts naar vijf dagen. Momenteel moeten jonge vaders het nog met een magere twee dagen doen. 

Andere landen

In andere landen is het overigens al jaren stukken beter geregeld met zwangerschapsverlof voor zowel moeders als vaders. Hieronder tien landen waar jonge ouders het goed voor elkaar hebben. 

Finland

In Finland kunnen vrouwen zeven weken voor ze uitgerekend zijn met verlof. Daarna betaalt de Finse overheid voor 16 extra weken vrij, of je nu student, werkloos of voor jezelf werkt. Vaders krijgen maar liefst acht weken vaderschapsverlof. Als het kind drie wordt, kunnen ouders gedeeld verlof krijgen, zo kunnen ze hun tijd verdelen tussen thuis zijn en werken. Dit duurt tot het kind naar groep vijf gaat.