Internationale dag tegen racisme en discriminatie: zo draag jij je steentje bij

De maatschappij door Maya Luz

Vandaag is het de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Helaas leven we tegenwoordig nog steeds in een wereld waarin racisme en discriminatie een grote rol spelen. Veel mensen krijgen er dagelijks mee te maken. Vandaag is een dag om ons hier bewust van te zijn en om te kijken naar hoe we dit probleem kunnen tegengaan. Dit is hoe jij jouw steentje bij kan dragen als je zelf geen persoon van kleur bent.

Lees ook: De meest bijzondere vrouwen rituelen van de wereld

Lees je in

Als je zelf weinig of zelfs helemaal niet te maken krijgt met racisme, is het soms makkelijk om weg te kijken. Maar juist op een dag als vandaag is het belangrijk om juist meer bewustzijn te creëren. Gebruik vandaag om jezelf wijzer te maken over dit onderwerp. Lees je in over dingen die momenteel spelen, maar ook over de geschiedenis. Door zelf te weten wat er speelt, kun jij op een effectieve manier bijdragen aan een betere wereld. Je kunt je daarnaast ook inlezen door boeken te lezen over dit onderwerp of door documentaires te kijken. En dit hoeft na vandaag natuurlijk niet op te houden. Probeer juist open te staan om te leren en houd je ogen en oren open zodat je op de hoogte blijft van wat er speelt in zowel Nederland als in de rest van de wereld.

Praat erover

Racisme en discriminatie zijn geen leuke onderwerpen om over te praten, toch moet het wel gebeuren. Ga eens in gesprek met mensen van kleur in jouw omgeving. Denk aan vrienden, collega's, buren, familie en studiegenoten. Laat ze hun verhalen vertellen. Geef aan dat je graag wil leren over dit onderwerp. Mensen zijn natuurlijk niet verplicht om hun verhaal te doen, dit kan namelijk best gevoelig liggen. Empathie hebben is dan ook onmisbaar. Daarnaast kun je erover praten met witte mensen in je omgeving. Praat over hoe zij bezig zijn met dit onderwerp. Doe dit niet op een aanvallende manier, maar bespreek het onderwerp juist op een manier waardoor zij zich aangemoedigd voelen om ook hun steentje bij te willen dragen. Maar wees ook niet bang om de discussie aan te gaan. Soms is dit nodig om een echt verschil te kunnen maken.

Spreek je uit wanneer dit gepast is

Weten wat er speelt en hierover praten is ontzettend belangrijk. Maar wanneer het erop aankomt is het ook belangrijk dat je klaarstaat om je handen uit je mouwen te steken. Spreek je bijvoorbeeld uit over racisme op sociale media. Deel posts van mensen van kleur en versterk hiermee hun stem. Ga naar evenementen of protesten tegen racisme om je steun te betuigen. Maar kom ook vooral voor mensen op wanneer je ziet dat er iets gebeurt dat niet oké is. Denk wel goed na voordat je dit doet. Het is namelijk ook niet de bedoeling om over iemand heen te praten. Zie het zo: jij mag degene zijn die de megafoon vasthoudt, maar zij zijn uiteindelijk de mensen die erin moeten spreken. Kom voor anderen op wanneer dit gepast is, maar praat niet over mensen heen.

Wees kritisch naar je eigen gedrag

Een betere wereld creëren begint bij jezelf. Het is daarom op een dag als vandaag goed om ook eens naar je eigen gedrag te kijken. Denk eens kritisch na over hoe jij praat over dit onderwerp, je taalgebruik, de media die je consumeert en bijvoorbeeld je stemgedrag. Confronteer jezelf hiermee, ookal is het oncomfortabel. Zelfs de kleinere dingetjes kunnen een groter verschil maken.

Lees ook: Deze dingen herken jij als je de enige queer persoon bent in je vriendengroep