Bloeden na de seks? Wij geven je 10 mogelijke oorzaken

Intiem door Redactie Ze.nl

Bloeden na de seks, het kan soms even schrikken zijn. Maar voordat je dokter Google raadpleegt en binnen de kortste keren jezelf terminaal verklaart, kan er ook iets veel minder ergs aan de hand zijn. Er zijn meerdere redenen waardoor jij kunt bloeden na een vrijpartij. En wij nemen daarom de mogelijke oorzaken met je door.

Bloeden na de seks kan verschillende oorzaken hebben.

Lees ook: Is masturberen in een relatie oké?

1. Een SOA

Ja, we beginnen niet meteen met de fijnste uitkomst, maar als je bloedt nadat je gevreeën hebt, kun je een SOA hebben. Zelfs als je geen andere symptomen zoals pijn, jeuk of uitslag hebt, zou het bloed in je urine op een SOA kunnen duiden. Heb je maanden geleden onveilige seks gehad en begin je nu pas met bloeden? Zelfs dan zou dit op een SOA kunnen wijzen. Handig om dan dus even langs de dokter of SOA-poli te gaan voor een test.

2. Pelvic Inflammatory Disease (PID)

Pelvic Inflammatory Disease, oftewel PID, is een ontsteking in het kleine bekken en kan ontstaan door het onbehandeld laten van een SOA. Via de vagina en baarmoeder kunnen bacteriën bij de eileiders komen. Zo ontstaat een ontsteking in het kleine bekken. De ontsteking kan zich verder uitbreiden naar de eierstokken, het buikvlies, de blaas en de endeldarm. Symptomen van PID zijn koorts en een ziek gevoel, meer vagina afscheiding, afscheiding met een andere kleur of geur en pijn bij het vrijen en het plassen.

3. Een droge vagina

Een droge vagina kan een naar symptoom van de overgang zijn, maar ook het gevolg van te weinig oestrogeen. Heb je klachten down there zoals psoriasis of eczeem, dan kan het ook zomaar dat je na het vrijen een beetje bloedt. Een glijmiddel kan uitkomst bieden bij een droge vagina, maar onze tip: houdt ‘m zo basic mogelijk. Geen tintelende, geurende en kleurige mambo jambo aan jouw poes - dat kan de huidirritatie alleen maar verergeren.

4. Zwangerschap

Als je zwanger bent, kun je soms bloeden. Je zou dus een zwangerschapstest kunnen doen, maar de kans is logischerwijs behoorlijk klein wanneer je geen onveilige seks hebt gehad.

5. Ruige seks

Een potje ruige seks kan heel fijn en lekker zijn, maar vergeet niet dat dit niet geheel risicoloos is. Met een nieuwe sekspartner kun je een geheel nieuwe trukendoos opentrekken, maar wellicht dat je lichaam daar nog een beetje aan moet wennen. En heb je een bedpartner aan de haak geslagen met piercings hier en daar? Do the math yourself, dan weet je wellicht waar het bloeden vandaan komt…

6. Lange tijd geen seks gehad

Wanneer je een tijdje geen seks hebt gehad, kan het zo zijn dat je bloedt na het vrijen. Dit is hoogstwaarschijnlijk vrij onschuldig. Blijft het bloeden zich daarna herhaaldelijk voordoen? Dan is het verstandig er een dokter naar te laten kijken.

7. Een ectropion

Een wat? Een ectropion houdt in dat de binnenzijde van je baarmoedermond aan de buitenkant van de baarmoedermond komt te liggen. De baarmoedermond is in dat geval wat roder van kleur. In je vruchtbare periode is dit normaal. Vrouwen die aan de pil zijn hebben een grotere kans op een ectropion.

8. Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen onder de 35 jaar, dus het is begrijpelijk dat je je hier zorgen om kunt maken wanneer je bloedt na de seks. Hoewel bloeden na de seks een symptoom kan zijn van baarmoederhalskanker, is de kans vrij klein dat dit daadwerkelijk de oorzaak is. Dus niet meteen panieken! En again: herhaalt het bloeden zich? Ga dan zeker even naar de dokters om jezelf te laten checken.

9. Een schimmelinfectie

Een schimmelinfectie zoals Candida kan ervoor zorgen dat je huid zo geirriteerd is dat het kan bloeden na je vrijpartij. Het is echter de vraag of je überhaupt behoefte hebt aan seks wanneer je zo’n vervelende schimmel hebt - maar het kan zeker een oorzaak zijn.

10. Een poliep 

Poliepen kunnen overal op je lichaam voorkomen en zijn vrij onschuldig. Ook op je baarmoederhals kunnen ze voorkomen en deze kunnen het bloeden na de seks vooroorzaken. Een goedaardige poliep kent weinig risico’s, maar zit ‘ie in de weg? Dan kun je ‘m weg laten halen bij de dokter.

Moraal van het verhaal? Laat jezelf checken wanneer het meerdere keren voorkomt. Doktoren benadrukken dat het een veel gehoorde klacht is en het is dus helemaal niet raar om ermee langs de huisarts te gaan.

Lees ook: Dit is het beste seksstandje volgens jouw sterrenbeeld