ZeBlundert: Jullie grootste schaammomenten in restaurants

Eten door Laura

Een restaurant is de plek waar je volwassen en wereldwijs wil overkomen. Helaas, lukt dat niet bij iedereen... Een glas omstoten of een doperwtje van je bord laten schieten, zijn maar ienieminie babyblunders in vergelijking met deze enorme schaammomenten die jullie hebben ingestuurd.

Ariane (21): "Ik was 17 jaar en op mijn eerste officiële date en dus stiknerveus. Hij had een tafeltje gereserveerd voor ons in een restaurant dat nét even te chic was voor een stel 17-jarigen. Van de helft van de gerechten op de menukaart had ik nog nooit gehoord, dus ik ging voor het enige wat ik herkende: de steak. De ober kwam onze bestelling opnemen. Toen hij vroeg of ik de steak ‘medium’ wilde, schoot ik in de stress. Wat bedoelde hij nu? Ik wilde niet onzeker overkomen naar mijn date toe, dus ik riep maar zo snel mogelijk uit: ‘Nee, ik wil graag een small’. Mijn date, de ober en mensen aan tafeltjes om ons heen gierden het uit van het lachen. Ik kon wel door de grond zakken.”

Veronica (24): “Voor een familieverjaardag hadden we een tafel met tien man in een enorm restaurant waar honderden mensen zaten. Ik was wat chagrijnig en liep me een beetje te vervelen. Het was ook vreselijk warm daar, dus ik dronk mijn cola gelijk op toen het drinken werd geserveerd. Wel bleven er nog twee ijsklontjes over in het longdrinkglas. Voor wat koelte wilde ik een van de ijsklontjes in mijn mond nemen, maar ze waren aan elkaar gesmolten. Dus ik goot het glas achterover en probeerde met mijn tanden de twee ijsklontjes van elkaar te bijten. Dat ging moeilijker dan gedacht, maar ik gaf niet op. Ik zette steeds meer kracht en uit het niks… ‘pats’ zei het glas. De tafel, mijn kleding en mijn mond zaten onder het bloed, mijn moeder gilde het uit en opeens was het doodstil en keken honderden hoofden mijn kant op.”

Tessa (28): “Ik ging voor het eerst in mijn leven sushi eten. Mijn vrienden waren er laaiend enthousiast over dus ik was benieuwd wat er zo bijzonder was. We kozen voor een all you can eat-menu en de ene na de andere sushi vloog over tafel. Ik wist niet precies hoe alles werkte dus ik spiegelde de rest. Sushi oppakken met de stokjes, in de sojasaus dippen en opeten. Op een gegeven moment werden er sojabonen op tafel gezet. Iedereen greep gelijk enthousiast naar een boontje dus ik volgde het voorbeeld. Ik gooide het boontje in een keer in mijn mond. Snel genoeg proefde ik de intense zoute smaak van de peul en begeep dat ik een grote fout had gemaakt. Om mij heen zag ik hoe iedereen de boontjes zorgvuldig uit de peul peuterde. Ik voelde dat mijn hoofd van kruin tot kin langzaamaan knalrood werd. Ik deed alsof ik iets uit mijn tas pakte die onder de tafel op de grond stond en heb de peul daar ergens in de hoek uitgespuugd. Volgens mij hebben mijn vrienden het niet gezien, maar ik ben nooit meer meegevraagd om sushi te eten.”

Liset (30): “We waren met het gezin in Frankrijk op vakantie. Tijdens onze eerste avond wilden we uit eten in een écht Frans restaurant. Alles op de kaart was natuurlijk in het Frans. We spraken de taak wel een klein beetje, maar driekwart van het menu was voor ons een raadsel. Ik zag het woordje viande, vlees, staan. Dat kan niet fout gaan dacht ik. Toen werd het geserveerd. Het was een plateau van allemaal rauw vlees. Ik wist dat Frans eten anders was dus ik dacht dat hoort vast zo. Ik begon dus maar te eten. Mensen om ons heen zaten een beetje nieuwsgierig en fronsend naar me te kijken. Ik had driekwart van het vlees opgegeten toen de ober met de grill kwam aanlopen…”

Lees ook: Dit zijn jullie gênantste scheetblunders