De reden waarom nagellak je dik maakt

Gezicht door Renée

Ja hoor, we kunnen het bijna niet geloven, maar volgens onderzoek maakt nagellak je dik. Of om het verhaal te nuanceren: nagellak maakt je mogelijk dik. Het klinkt als een broodje aap verhaal en daarom ging Vrouwen.nl eens op onderzoek uit. Hoe zit de vork in de steel?

Mind is blown. Hoe kun je aankomen door nagellak te gebruiken? Je kiepert nu eenmaal niet de inhoud van een nagellakflesje zo je keel in. Vreemd verhaal dus en daarom proberen we alles in eenvoudige Jip en Janneke taal uit te leggen. Het ingrediënt trifenylfosfaat is in dit geval de boosdoener. Deze stof zorgt ervoor dat de nagellak flexibel is en goed op je nagels blijft zitten. Daarmee heeft trifenylfosfaat ftalaten (één of andere schadelijke stof) vervangen, maar voor je figuur is dit volgens het onderzoek niet de beste vervanging.


Uit verschillende onderzoeken blijkt dat trifenylfosfaat een hormoonveranderende stof is. Bij mensen leidt dit vervolgens tot gewichtstoename of zelfs obesitas. Schokkend! Nog schokkender is dat ongeveer de helft van de 3000 nagellakjes die onderzocht zijn trifenylfosfaat bevat en dat niet eens op alle potjes vermeld staat dat het er überhaupt in zit. Je krijgt het binnen als je nagellak op de huid komt of als je bijvoorbeeld je vingers bij je mond hebt. Het directe verband wordt nog onderzocht, maar hier kun je het teruglezen.

Bron