Wat zeggen je vetrolletjes over jou?

Lichaam door Madelon
Als je aankomt, hopen die kilo?s zich vaak op één bepaalde plek op. Maar wist je dat die plek ook iets zegt over jou of je levensstijl? Van love handles naar chubby cheeks: bekijk hier wat ze voor jou betekenen!

Vetrolletjes. We kunnen er (helaas) niet omheen: bijna iedereen heeft ze. Maar terwijl jouw zwakke plek zich bevindt in je bolle buik, krijgen anderen spontaan chubby cheeks als ze een zak M&M?s naar binnen werken. Genetisch bepaald, denk je? Deels is dat wel zo, maar de plek waar het vet blijft hangen in je lichaam is ook een teken dat je je levensstijl wellicht iets moet aanpassen. Je moet alleen nét even weten wat je moet doen om deze wobbly bits voor altijd uit je systeem te krijgen.


Bolle buik

 
Het probleem:

Na het verorberen van een zak chips is je buik niet meer plat te krijgen. Je hoeft hiervoor niet extreem dik te zijn, ook als je een slanker figuur hebt kan je buik een beetje bol staan.
De oorzaak: Dikwijls is de oorzaak van een bolle buik te wijten aan stress. Dit dankzij een hormoon dat bij stress vrijkomt uit de nieren. ?Dit hormoon zorgt ervoor dat vet rond de buik wordt opgeslagen?, zegt voedingsdeskundige Vicki Edgson.
De oplossing: Volgens voedingsdeskundigen hoef je geen uren op de loopband door te brengen. Beter is om yoga of pilates in je work out op te nemen. Daarnaast zorgen zoetigheden, koffie, alcohol, zout en junkfood ook voor stress en een hoge bloeddruk. Wél goed zijn kip, vis, groene groenten, zoete aardappelen, bietjes, olijven en avocado?s.

Kekke kuiten

 
Het probleem:

Je kuiten. Ze zijn té groot. Knielaarzen kan jij niet aan en je benen voelen vaak zwaar en oncomfortabel aan.
De oorzaak: Vermoeidheid is dé oorzaak van jouw probleem! Zware, brede of gezwollen kuiten kunnen een gevolg zijn van niet genoeg (diepe) slaap of slaapwandelen.
De oplossing: ?Het beste om te doen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren, is om geen calorieën en suiker te eten vanaf drie uur vóórdat je naar bed gaat?, zegt personal trainer James Duigan. Volgens hem kun je het beste gewoon zo weinig mogelijk eten en drinken ?s avonds, omdat een volle blaas of een volle maag je wakker kan houden. Vitamine B daarentegen is juist goed voor je nachtrust, dus vis, eieren en yoghurt zijn prima om ?s avonds als snack te eten. ?Neem daarnaast een bad of lees een boek, dat werkt ontspannend?, zegt Jason.


Overmatige oksels

 
Het probleem:

Jouw vetjes liggen rond je bh-bandjes. Je oksels en borsten zijn groot en behabandjes laten dan ook altijd een goede afdruk achter op jouw lichaam. Zélfs als je een goed passende beha draagt.
De oorzaak: Koolhydraten! James: ?Veel vrouwen krijgen vet in dit gebied doordat hun lichaam koolhydraten niet effectief verteert.?
De oplossing: Vicki geeft aan dat het voor deze vrouwen goed zou zijn om een tijdje geen granen en koolhydraten meer te eten. ?Wanneer dit na een tijdje werkt, is het het beste om langzaam weer te beginnen met volkoren pasta en quinoa, om toch aan een hoeveelheid koolhydraten te komen?, zegt ze. ?Oefeningen helpen vaak weinig, maar een intensieve work out als spinnen is wel effectief.?


Love handles

 
Het probleem:

De welbekende muffin top. Je bent niet dik, maar hebt nauwelijks tot geen taille. Broeken passen is voor jou altijd een hel en om die reden vermijd je pashokjes in winkels?
De oorzaak: Suiker! James: ?Love handles zijn een teken dat je lichaam insuline niet goed aankan. Als je in zo?n geval helemaal geen suiker meer eet, zal je binnen no time resultaat zien.? De love handles hangen samen met de bolle buik: ook stress is hier deels een oorzaak van.
De oplossing: Deze vetjes kunnen aangepakt worden door simpelweg per dag 15 minuten te relaxen. Maar ook je eetpatroon kan helpen: neem vooral voedsel dat veel antioxidanten bevat, zoals felgekleurde groenten. Verder is Bikram yoga ook goed om eens te proberen.


Chubby cheeks

 
Het probleem:

bolle wangen! Je ziet eruit als 17 wanneer je lacht: al jouw babyvet lijkt nog aan je gezicht te zitten.
De oorzaak: Minder maar wat met alcohol als je dit probleem herkent, deze suikerbom is namelijk dé oorzaak van jouw bolle koppie. ?Bolle wangen zijn vaak het gevolg van het vasthouden van water?, zegt Jason. ?Vrouwen die vaak alcohol drinken houden het vocht vast in en rond hun gezicht. Alcohol droogt de huid uit, terwijl dit er ? ironisch genoeg ? voor zorgt dat water langer vastgehouden wordt door het lichaam ? en dan in het speciaal deze zones.?
De oplossing: Heel simpel: minder met alcohol. Ook als je maar één wijntje op een avond drinkt, bijvoorbeeld bij het eten, beperk dit dan tot drie dagen per week. Daarnaast is het goed om zo nu en dan een gezichtsmassage te nemen. Als je dit bij jezelf doet, gebruik dan een verzorgende olie en werk vanaf je neus naar je oren, naar buiten toe. Dit stimuleert de bloedsomloop in je gezicht.


Helse heupen

 
Het probleem:

Je buik is plat en je taille heel mooi, maar je dijen en kont zijn breed. Jij hebt een peerfiguur: breed aan de onderkant en smaller aan de bovenkant.
De oorzaak: Helaas, helaas: dit probleem blijkt tóch vrij genetisch te zijn. Gelukkig voor peervormige dames is het vasthouden van vet rond de heupen wél gezonder dan het vasthouden van vet op andere plekken, omdat dit vet minder in de buurt komt van je hart en andere organen. Het is bewezen dat dames met een peerfiguur minder vaak hart- en vaatziekten hebben.
De oplossing: Gelukkig is het hebben van brede heupen nog wel iets in te dammen. De oplossing zit ?m in het vermijden van sojaproducten, zoals sojamelk en ?yoghurt. ?Ook ?bewerkte? voedingsmiddelen, zoals kant-en-klaarmaaltijden, kunnen soja bevatten, dus let hier goed op?, zegt Jason. Squats en lunges zijn daarnaast goede oefeningen voor jou.

Welke wobbly bits herken jij bij jezelf? En denk je dat het een goed idee is om je levensstijl hierop aan te passen?