Voetballers in witte shirts scoren vaker

Lichaam door Vrouwen redactie

Uit onderzoek van het Radboudumc en twee scholieren blijkt dat de kleur van de voetbalshirtjes van invloed is op het spel. Voetballers in witte shirtjes zijn beter zichtbaar waardoor het team meer succesvolle aanvallen uitvoert en uiteindelijk meer scoort. Wij vrouwen weten allang dat voetballers in witte shirtjes goed scoren…

Waarom witte shirtjes? Witte shirtjes contrasteren met de achtergrond van het groene veld waardoor voetballers met witte shirts simpelweg beter zichtbaar zijn. Cruijff had dit al eens geroepen en ook nu blijkt de man dus weer eens iets zinnigs gezegd te hebben: ‘Contrast doet er toe!’.

Door shirtkleur en wedstrijduitslagen te analyseren kwamen de onderzoekers erachter dat het tegenovergestelde ook waar is: niet-contrasterende kleuren zijn minder zichtbaar, waardoor spelers met deze shirtkleuren minder opvallen en daardoor meer ballen tegenhouden. Het zou dan ook slim kunnen zijn om aanvallende teams in contrasterende kleuren te laten spelen en verdedigende teams juist in het groen.

Wat ons betreft scoren voetballers in witte shirts niet alleen op het veld.Bron