Zo herken jij dementie: 10 symptomen

Lichaam door Redactie Ze.nl
Dementie is de naam voor een diagnose met een ziektebeeld die vooral bij ouderen voorkomt. Maarrr, hoe herken je de klachten van dementie eigenlijk? Wij brachten 10 mogelijke klachten in kaart die kunnen wijzen op dementie. 
 
Vergeetachtigheid 
Vergeetachtigheid is misschien het eerste wat in je opkomt wanneer je aan dementie denkt. Het vergeten van belangrijke data of gebeurtenissen of dezelfde vraag telkens opnieuw stellen: het zijn klachten die te maken kunnen hebben met de diagnose dementie. 
 
Problemen met de dagelijkse handelingen
Dingen die men gewend is in het dagelijks leven te doen, gaan steeds moeilijker. Hierbij kun je denken aan hobby’s .Ook dagelijkse handelingen, zoals koffie zetten of koken kunnen al problemen opleveren.

 
Vergissingen in tijd en plaats
Het is normaal als iemand eventjes niet weet welke dag het is, maar bij beginnende dementie komt dit steeds vaker voor. Het besef van tijd en plaats kan daarnaast ook minder worden. 
 
Taalproblemen
Voor mensen met dementie kan het moeilijk zijn een gesprek te volgen. Een persoon met dementie kan midden in een gesprek stoppen met praten en niet meer weten hoe hij verder moet of het eerder gezegde herhalen. Praten gaat soms minder vloeiend.
 
Kwijtraken van spullen
Iemand met dementie kan spullen op vreemde plekken leggen. Bijvoorbeeld een portemonnee in de koelkast.
 
Slecht beoordelingsvermogen
Voor mensen met dementie kan het lastiger zijn om situaties in te schatten en keuzes te maken. Ook het doen van boodschappen kan minder goed verlopen. Het kan zo zijn dat iemand te veel koopt of spullen koopt die niet nodig zijn.
 
Terugtrekken uit sociale activiteiten 
Omdat de persoon problemen ondervindt bij het uitvoeren van zijn of haar hobby’s en omdat het voeren van gesprekken lastiger gaat, trekt hij of zij zich vaker terug en onderneemt minder dan voorheen. Ook veel televisie kijken of andere gewoontes, zoals met de slaaproutine, kunnen voorkomen.

 
Veranderingen in gedrag en karakter
Het kan gebeuren dat het gedrag verandert van iemand met dementie. Ook het karakter verandert soms. Mensen die lijden aan dementie zijn zonder duidelijke aanleiding sneller verward, achterdochtig, depressief of angstig. Ook wisselt hun stemming vaak.
 
Onrust
Het kan voorkomen dat een persoon met de diagnose dementie onrustiger is dan voorheen. Daardoor lijkt het alsof diegene continu iets zoekt, moet opruimen of iets moet doen. Dit constante gevoel van onrust en de neiging hebben om te lopen leidt vaak ook tot andere problemen.
 
Problemen met inzicht 
Mensen met dementie kunnen problemen krijgen met het verwerken van visuele beelden. Zo wordt het inschatten van afstanden steeds moeilijker. 
 
Landelijke campagne CZ 
Met het thema ‘mantelzorg voor mensen met dementie’ start CZ een landelijke campagne, zowel offline als online. CZ ondersteunt mantelzorgers van patiënten met dementie. Dit wil CZ doen door het vergroten van kennis over dementie, het leren omgaan met dementie en het versterken van het eigen netwerk van de mantelzorger. CZ biedt producten en diensten aan mantelzorgers aan die hen helpt om dementie beter te begrijpen en hun netwerk te versterken. 

Heb jij nog tips om dementie te herkennen?

Bron: 1