Stinkmannen: zo vertel je het!

Lichaam door Mariëlle
Het is al vervelend genoeg als iemands onfrisse lichaamsgeur je neus binnendringt. Bij een vreemde kun je nog weglopen. Bij de liefde van je leven is dat een stuk lastiger. Hoe vertel je hem dat hij stinkt zonder hem te kwetsen?

Hij slaat zijn arm om je heen en op het moment dat je lekker wilt wegzakken in zijn warme lichaam worden jouw reukzintuigen bevangen door een zurige, muffe lucht. Schat, er is een briljante uitvinding gedaan die deo heet! Denk je bij jezelf. Maar eigenlijk durf je dit niet hardop te zeggen. Geforceerd verander je van houding. Je gaat iets naar voren zitten. Iets hoger, zodat je nog een beetje zuurstof kunt happen. Mijn god, hoe pak je dit nou weer aan? Hoe zeg je nou dat hij meurt als een wild zwijn? Je kijkt hem aan, wilt het zeggen, maar ziet zijn liefdevolle blik en slikt snel de woorden weer in. Met tegenzin kruip je toch maar in zijn oksel alsof er niks aan de hand is. Hij is zo leuk en zo lief. Waarom zou je dit verpesten door alleen een geur? Dat komt wel op een beter moment…


1. Een goed moment om tegen je geliefde te zeggen dat hij stinkt komt nooit. Je hoeft ook niet letterlijk tegen hem te zeggen dat hij stinkt. Je kunt ook een uniseks deo kopen en zeggen dat hij jouw deo ook wel mag gebruiken gezien die van hem “op” is (niet dat hij die ooit heeft gehad, maar je doet gewoon of je neus bloedt).

2. Je kunt aangeven dat je wel heeeel erg veel wasjes draait zodra de temperaturen de lucht in knallen. Daar heb je eigenlijk geen tijd voor met je drukke baan. En eerlijk gezegd is het huishouden ook niet je allergrootste hobby. Dan geeft hij (hoogstwaarschijnlijk) wel aan dat hij met warm weer veel zweet en daarom steeds van shirt wisselt. Vertel hem dat hij heus niet bij elke zweetdruppel een ander shirt aan hoeft te trekken, hij kan deo gebruiken om het vocht in zijn lichaam te houden. Dat scheelt namelijk een hoop was (en stank).

3. Je kunt doen alsof je iets veel ergers wilt zeggen. Zeg bijvoorbeeld op hele serieuze toon: “Bas, ik moet je iets vertellen. Kom ga even zitten. Kijk op je aller ernstigst en wacht tot hij die attitude ook heeft aangenomen. Laat een ondeugende lach doorbreken en zeg “grapje, ik wilde gewoon zeggen dat ik niet altijd vind dat je lekker ruikt".


4. Als hij zweet kun je zeggen “joh, je bent helemaal nat!” Kijk hoe hij reageert. Als hij er niet chagrijnig van worden kun je hem een deodorant in de hand duwen.

5. Maak het leuk. Koop een deo voor hem en zeg ’s ochtends met een gulle lach en pretsterretjes in je ogen “handen omhoog of ik schiet” en schiet alsnog een walm van deo onder zijn oksels.

6. Is jouw vriend echt geen type waarbij je dit soort acties kunt flikken, vráág hem dan waarom hij geen deo gebruikt. Eerlijkheid en openheid zijn toch de belangrijkste punten in een relatie. Misschien heeft hij er wel een hele goede verklaring voor. Wie zal het zeggen? Voor hetzelfde geld is hij er allergisch voor en heeft hij geen idee dat daar tegenwoordig ook speciale zweetstoppers voor op de markt zijn. Misschien zit hij er zelfs wel heel erg mee en dan ben jij nu, in plaats van de duivel die hem vertelt dat hij stinkt, de heldin die hem van zijn grootste probleem af helpt.

Heb jij wel eens te maken gehad met een stinkende man?