Wetenschap onthult: bloeddruk van de moeder bepaalt het geslacht van de baby

Zwanger door Sabine

Wanneer iemand uit onze omgeving zwanger is, speculeren we wild over het geslacht. Draagt ze haar buik hoog? Dan moet het wel een meisje worden. Echter blijkt deze gedachtegang volgens onderzoekers helemaal niet te kloppen. Het is juist de bloeddruk van de moeder waaraan je kunt zien of het een jongetje of een meisje wordt.

Canadese wetenschappers ontdekten dat de bloeddruk van een vrouw 26 weken vóór de zwangerschap bepaalt of ze van een jongen of een meisje zal bevallen. Een hoge bovendruk voorspelt dat het een jongen wordt en een lage bloeddruk staat voor een meisje.

De onderzoekers zijn ook niet op hun achterhoofd gevallen en weten heus wel dat het X- of Y-chromosoom in de soldaten van de man bepalen of het een jongen of een meisje wordt. De wetenschappers onderzochten 1411 Chinese vrouwen die probeerden zwanger te raken en checkten 26 weken voor de zwangerschap hun bloeddruk. Uit de bevindingen bleek dat mannelijke foetussen makkelijker overleefden wanneer de bloeddruk van de moeder hoog was. Andersom geldt dat vrouwelijke foetussen een grotere kans op overleving hadden wanneer de bloeddruk van de vrouw laag was.

Dus heb jij momenteel een lage bloeddruk? Dan word jij in de toekomst wellicht de trotse moeder van een meisje.