Kim raakte zwanger en verloor haar baan – deel 1

Zwanger door Kim Jacobs

Kim (25) werd zwanger, verloor haar baan, raakte in een nare dip en is nu gelukkiger dan ooit. Op Ze.nl deelt ze haar verhaal.

Kinderwens

Huisje, boompje, beestje. Mijn partner en ik hadden het allemaal. Een sterke relatie, mooi huis, lieve hond en een leuke baan als online marketeer bij een modebedrijf. Onze kinderwens kwam voor de meesten dan ook niet als een verrassing en was in onze ogen een mooie volgende stap.

Vaarwel zekerheid

Hoewel ik nog geen vast contract had, zag ik mijn werksituatie niet als een struikelblok. Met een positieve beoordeling op zak vertelde ik mijn werkgever verheugd dat ik zwanger was van ons eerste kindje. Helaas was mijn werkgever iets minder enthousiast over de zwangerschap en het aankomend moederschap. Vier weken na de bekendmaking kreeg ik te horen dat mijn contract niet werd verlengd en dat ik vanaf de vijfentwintigste week van de zwangerschap mijn baan kwijt zou zijn. Dit nieuws kwam als donderslag bij heldere hemel. Ineens was ik alle zekerheid en vastigheid die ik mijn gezin zo graag wilde bieden kwijt.

Verboden, of toch niet?

We weten allemaal dat het verboden is om vrouwen die zwanger zijn te weigeren of anders te behandelen op de werkvloer. Ondanks dat deze regels zijn vastgelegd in meerdere internationale mensenrechtenverdragen, gaat het in de praktijk vaak anders. Zo kwam ik er door een onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens achter dat 45% van de vrouwen die zwangerschap en werk combineren, te maken hebben gehad met discriminatie. 44% van deze vrouwen geeft aan dat hun contract niet is verlengd (mede) vanwege de zwangerschap. Spijtig genoeg moet ik zeggen dat ik me heel goed kan vinden in deze schokkende cijfers.

Vaarwel roze wolk

Het verlies van mijn baan voelde als een enorme afwijzing. Geen afwijzing van mij als persoon, maar een afwijzing van mij als vrouw. Emoties zoals woede, machteloosheid en onbegrip speelde dagelijks een rol, waardoor de zwangerschap naar de achtergrond verdween. Van een roze wolk was totaal geen sprake meer…

In hoofdstuk 2 vertelt Kim over de dip die ze had tijdens de zwangerschap én hoe ze hieruit is gekomen.

Meer weten over Kim? Klik hier voor haar profiel.