Stop de verleiding!

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Je bent er helemaal klaar mee: je wil je dit jaar niet langer onzeker voelen over je lijf. Je wilt gezonder eten, meer sporten en je niet meer schuldig voelen. Maar verleidingen maken het moeilijk om een gezond eetpatroon vol te houden. Met name chocolade, chips en zoutjes zijn grote boosdoener, zo blijkt uit onderzoek van Valtaf.nl. 57% van de ondervraagden bekent zelfs dat de verleiding ook een verslaving is. En voor 43% zorgt een verleiding voor het mislukken van een dieet.

Met deze handige tips lukt het je om de verleidingen te weerstaan en niet weer in je oude gewoontes te vallen. Lees ze aandachtig, print ze uit en meld je aan bij www.valtaf.nl/stopdeverleiding om de gratis sticker te ontvangen die je op je grootste verleiding kunt pakken!

Tips om de verleiding te weerstaan:

1. Maak je voornemen niet te groot. Vijf keer in de week sporten als je nooit gesport hebt, nooit meer chocolade eten als je daar gek op bent en een strakke buik binnen twee weken als je je tenen niet kunt zien, zijn niet realistisch.

2. Maak een lange termijnplan en zorg voor tussendoelen. Beloon jezelf als je dit tussendoel hebt gehaald, niet met chocola, maar een persoonlijk iets, dat je graag wilt hebben.

3. Neem een begindatum. Of dat nu 1 januari, 14 mei of 35 augustus 2012 is maakt niet uit. Je moet een houvast hebben voor jezelf om te beginnen. Vreet jezelf dan niet het weekend voorafgaand helemaal vol.

4. Definieer voor jezelf de grootste struikelblokken. Benoem je grootste verleiding en wees eerlijk waarom je dit eet en waarom je misschien dan zo veel eet.

5. Neem een hobby. Zoek iets dat je kan afleiden, zodat je niet weer in de oude gewoontes valt. Een hobby betekent iets dat je leuk vindt om te doen.  Een cursus Russisch gaan starten terwijl je geen intentie hebt om naar Rusland te gaan is compleet onzinnig.

6. Zoek afleiding. Zoek een manier om jezelf op een andere manier te verwennen of te troosten in plaats van jouw grootste verleiding. Leer boeken lezen, sauna's te bezoeken, rondjes te wandelen, joggen of zelfs koken als je daar tijd voor kunt maken.

7. Geef jezelf een schop onder je kont. Doe dit niet één keer, maar iedere keer als je geen zin meer hebt of het niet meer ziet zitten. Jij moet het zelf volhouden, het is niet de schuld van anderen als het niet lukt.

8. Gun jezelf soms een beetje de verleiding. Goede voornemens hoor je gelukkiger van te worden, niet ongelukkig. Noteer een dag in de week in je agenda of een aantal specifieke feestdata waarop je jouw verleiding wel mag nemen en geniet er ultiem van!

9. Vertel zo veel mogelijk mensen van je doel. Op het moment dat je dit voor jezelf wilt houden, is er een grotere kans dat het gaat mislukken. Iedereen om je heen kan je helpen en motiveren om vol te houden. Maar stel ze wel goed op de hoogte van de toegestane verleidingsmomenten!

10. Plak de sticker op de koelkast, koekjestrommel, snoeppot op het werk of op je portemonnee. Deze helpt je te herinneren aan de afspraak met jezelf!

Wil je deze sticker ook gratis ontvangen, meld je dan aan op www.valtaf.nl/stopdeverleiding.

Bron: Valtaf.nl