Weg met die kater!

Sport & gezondheid door Roosmarijn

Je had het je nog zo voorgenomen: je zou niet te veel gaan drinken tijdens het uitgaan. Maar van het ene drankje, komt het andere drankje en voor je het weet voel je dat je iets te diep in het glaasje hebt gekeken. De volgende dag word je wakker met knallende koppijn en voel je je ontzettend slap en moe. Klinkt bekend? Met deze tips sleep je jezelf door die kater heen.

Vermijd dat glaasje te veel
Een inkoppertje, maar toch. Luister goed naar je lichaam en laat je niet verleiden als één van je vrienden weer een rondje haalt. Op het moment zelf lijkt het misschien een goed idee, maar naderhand... Mocht je toch van jezelf weten dat je gemakkelijk je grens overschrijdt, bereid je lichaam dan voor door vitamine B en C te slikken - zo kun je er beter mee omgaan. Denk er wel aan dat je dit soort geintjes met je lichaam niet te vaak uithaalt, je kunt je lever beschadigen.

De kater komt later
Mocht je toch een glaasje te veel op hebben, probeer dan de schade te beperken door frisdrank of water te drinken. Mocht je toch nog een alcoholisch drankje bestellen of er één krijgen, drink dan heel langzaam. Bedenk waar je grens ligt, het heeft echt geen zin om de mannen uit je vriendengroep bij te houden: grote kans dat je dan in de goot belandt.

Weet wat je drinkt
Het is goed om te weten dat er een aantal drankjes zijn die een giga hoofdpijn veroorzaken. Te veel champagne en 'baco' (rum met cola; bacardi-cola) kun je maar beter laten staan. Ook te veel glaasjes cognac en rode wijn zorgen voor problemen. Gek genoeg zijn gin-tonic en wodka (niet die Poolse variant) wat milder voor je hoofd.

Water
Zoals je weet is water één van de beste remedies. Alcohol zorgt voor een vochttekort en dat heeft vervelende gevolgen als je die niet tijdig aanvult, zoals knallende koppijn. Water drinken zal je sneller genezen van een kater. De bruistabletten van Kater Killer helpen om je vochtbalans weer te herstellen. Twee tabletten van Kater Killer voor het slapen gaan is al voldoende om je kater aanzienlijk te verminderen. Een buisje Kater Killer bevat 20 stuks en is o.a. te koop bij De Tuinen en de drogisterijen voor 7,95 euro. Je kunt 'm ook online bestellen.

Eten en drinken
Na een drankje heeft je lichaam behoefte aan voedsel. Voordeel: je mag nu een vette hap eten, het overmatige alcoholgehalte wordt namelijk beter geabsorbeerd door een bodem van (vet) eten. Voor de ochtend erna is een verse jus d'orange een must. Hierin zit veel vitamine C, wat je lichaam sneller helpt te herstellen. Bovendien helpt het ook tegen de misselijkheid.

Wat zijn jouw persoonlijke anti-katertips?