Zo maak je van sporten een gewoonte 

Sport & gezondheid door Laura

De sportschool bij jou in de buurt? Jij bent al jaren donateur. Komt er nooit iets terecht van jouw goede voornemens? Tijd om nieuwe gewoonte aan te leren. Het sportschoolabonnement staat al. Dat is stap 1. Nu nog erheen!

Wil je aankomende zomer wel met zelfverzekerdheid in strakke topjes, korte broekjes en zelfs in bikini kunnen paraderen. Tijd om aan de slag te gaan! Wij vertellen je hoe je van sporten een vaste prik in je agenda maakt.

Begin rustig

Heb je al een tijd niet meer gesport? Ga dan niet te fanatiek van start door zeven dagen per week en twee uur per dag te sporten, dan is de kans namelijk groot dat je al snel weer afhaakt of gedemotiveerd raakt. Zo beginnen veel mensen bijvoorbeeld halsoverkop met fitnessen, waardoor ze oefeningen verkeerd uitvoeren. Hierdoor boeken ze weinig of geen resultaat en is de lol er snel vanaf. Bouw het sporten dus rustig op, daar zal je lichaam ook blij mee zijn. Focus je niet te veel op snelle veranderingen, maar juist meer op het lekkere gevoel achteraf en natuurlijk de routine van het sporten.

Kies het juiste tijdstip

Misschien heb je na een lange werkdag weinig puf meer om nog te gaan sporten. Logisch ook, want wanneer je eenmaal neergeploft bent op de bank, is de kans klein dat je er nog vanaf komt. Zoek daarom het tijdstip uit dat het best voor jou werkt. Ga bijvoorbeeld direct uit je werk een uurtje, zo kom je heerlijk voldaan thuis en kun je de rest van de avond relaxen. Weet je van jezelf dat je ’s avonds niet meer gaat? Probeer dan eens ’s ochtends wat eerder op te staan voor een morning run of een uurtje in de gym. Je zult vanzelf merken wat het best voor jou werkt. Uiteraard kun je ook zorgen dat je in het weekend sport, dan hoef je doordeweeks weer wat minder te gaan.

Verander je mindset

Wanneer je met tegenzin naar de sportschool gaat, wordt het des te lastiger om er een gewoonte van te maken. Je associeert het misschien met pijn of ongemak of je vindt dat de body pump-lerares gewoon veel te fanatiek is. Word je dus bewust van wat je wel en wat je niet leuk vindt, en wat je tegenhoudt om te gaan. Zoek een sport waar je echt plezier in hebt en kijk ook waar jij je het prettigst bij voelt. Op deze manier wordt sporten ook een soort mindfulness: je voelt je meer ontspannen en kunt je dus beter concentreren op jezelf, je bewegingen, je ademhaling en je omgeving. Daarnaast kan het ook helpen om een sportbuddy te zoeken: hierdoor ben je minder geneigd om af te bellen met een laf smoesje en heb je meteen iemand die je motiveert. Het kan ook helpen om eens wat nieuwe, frisse sportkleding in te slaan. Hierdoor voel je je direct een ware sportgodin wanneer je de sportschool binnentreedt.

Wees realistisch in je doelen

Motivatie is eigenlijk wel een van de belangrijkste aspecten, wil je van sporten een gewoonte maken. Misschien wil je sporten omdat je het gewoon lekker ontspannend vindt. Wanneer je al wat langer sport, heb je misschien wel bepaalde doelen: een lager vetpercentage, de conditie van een leeuw of de kont van Jen Selter (Google maar). Zet deze doelen ook vast, maar zorg wel dat ze reëel en tijdsgebonden zijn. Stel geen doelen als ‘binnen 30 dagen wil ik een wasbordje’ of ‘ik wil in één week vijf kilo kwijt’. Dit werkt alleen maar teleurstellend. Stel liever kortetermijndoelen die ook echt haalbaar zijn. Wanneer je bijvoorbeeld aan intervaltraining doet, kun je zulke kleine doelen gemakkelijk stellen. Spreek zo met jezelf af dat je over twee weken vijf keer twee minuten op een bepaald tempo kunt rennen. Uiteraard houd je hierbij rekening met je huidige conditie en het aantal keren dat je aankomende weken gaat sporten. Heb je nog meer motivatie nodig, dan is dat tegenwoordig niet zo moeilijk meer te vinden. Instagram, Pinterest… het stikt overal van de fitness-selfies, inspirerende quotes en grootse metamorfoses.

Wees niet te streng voor jezelf

Vergeet vooral niet om af en toe foto’s van jezelf te maken. Niets geeft zo veel voldoening als zichtbare resultaten! Het kan zijn dat je in het begin heel veel resultaat boekt, maar dat je na een aantal maanden ‘vast komt te zitten’ en geen vooruitgang boekt. Dit werkt natuurlijk heel demotiverend, maar geef het niet op! Vergeet niet hoeveel voordelen je ondervindt van het sporten en trakteer jezelf ook eens op dat leuke shirtje of dat nieuwe kapsel. Je hoeft jezelf niet continu streng aan te pakken, want dan houd je het simpelweg niet lang vol. Ga dus vooral niet op een of ander crashdieet: je lichaam heeft voldoende voedingsstoffen nodig wanneer je regelmatig sport! Eet dus gezond (met af en toe een uitschieter, uiteraard), vergeet je rustdag niet en je zult het sporten gemakkelijk volhouden!

Lees ook: 10 types die je tegenkomt in de sportschool