M. Landon - En toch hield ik van hem

Media door Chantal

Het verhaal
Al sinds haar geboorte lijkt het leven van Maria in niets op het leven van haar leeftijdsgenootjes. Ze moest stelen voor haar vader, ze kreeg maar één keer per week schone kleding aan, haar oma wilde niets van haar weten en haar moeder verliet het gezin zo snel de kans zich aandeed. Twee van haar broertjes kwijnden weg in het huis, en werden door de kinderbescherming in een pleeggezin geplaatst. Jarenlang had Maria geen contact meer met ze. Zij en haar andere broertje bleven bij hun vader wonen. Wel werd ze regelmatig in kindertehuizen en andere plekken ondergebracht wanneer vaderlief weer de bak in moest, maar het toekomstbeeld dat Maria's vader voor ogen had bleef onveranderd.
Hoewel hij er voor de buitenwereld alles voor over had om er als de beste vader in de wereld over te komen, was de waarheid heel anders. En dat is nog zacht uitgedrukt. Eén van de eerste herinneringen die Maria aan haar vader heeft, is dat hij, toen ze nog een kleine meid was, al tegen iedereen riep dat hij 'het beste hoertje van de buurt' van haar zou gaan maken.

Toen Maria pas negen jaar oud was, moest ze haar vader al voorlezen terwijl hij voor haar ogen aan het masturberen was. Op haar dertiende had ze voor het eerst seks voor geld: haar vader dwong haar naar bed te gaan met één van zijn beste vrienden. Daarna kwam de belofte van haar vader helemaal uit. Jarenlang heeft ze inderdaad als hoertje gefungeerd; haar inkomsten moest ze afstaan, haar zelfbeeld werd alleen maar lager.
Toch blijft Maria hoe dan ook trouw aan haar vader. Iedere keer heeft ze weer hoop op verbetering. Ze verafgoodt hem en wil er alles aan doen om hem gelukkig te maken. Jaren gaan er overheen voor ze doorheeft dat hij het nooit goed met haar voor zal hebben. Onbegrijpelijk is dat er nooit iemand een vinger naar haar uitstak. Zonder hulp van de kinderbescherming, school of familie heeft ze zichzelf uit de ellende getrokken. Met dit boek sluit Landon een waar gebeurd, lang en pijnlijk hoofdstuk in haar leven af dat ze, helaas, helemaal alleen heeft moeten doorlopen.

En?
Maria neemt de lezer mee naar haar duistere verleden; tot in de kleinste details zijn de gebeurtenissen op papier gezet. Vol ongeloof lees je over hoe ze op zesjarige leeftijd flessen whisky steelt voor haar vader, hoe haar broertjes opgesloten zitten in hun vieze slaapkamer en hoe Landon voor de eerste keer verkracht wordt. Het is moeilijk voor te stellen dat dit geen sensatieverhaal is en dat dit zich allemaal in één mensenleven heeft afgespeeld.

Zoals bij veel van dit soort persoonlijke boeken, is ook En toch hield ik van hem een verhaal dat meer bedoeld is als verwerkingsproces voor de auteur zelf, dan dat het een lekker wegleesboek is. Landon verwijst continue naar haar lage zelfbeeld; bij alles wat er misgaat in haar leven en de verkeerde keuzes die ze heeft gemaakt, geeft ze de schuld aan haar onzekerheid die vooral door haar vader is aangepraat. Geciteerde zinnen als 'behalve ik zal nooit iemand van je houden' hakken er goed in. Het lijkt alsof ze medelijden zoekt en erkenning voor haar kracht om een normaal leven op te bouwen. Daar is op zich niets mis mee; het is meer dan begrijpelijk dat ze haar verhaal op papier wilde zetten.

En toch hield ik van hem is op sommige momenten heel rommelig geschreven. Hoewel de schrijfster het verhaal chronologisch vertelt, springt ze dikwijl van de hak op de tak en moet je als lezer even omschakelen. Heel erg storend is dat niet, want het waargebeurde verhaal is indrukwekkend en schokkend genoeg om ervoor te zorgen dat je het boek niet meer weglegt tot je 'm tot op de laatste bladzijde hebt uitgelezen.

En toch hield ik van hem
Maria Landon
ISBN: 9022553329
Prijs: 18,95
Uitgeverij: Boekerij