Interview: Ed Kowalczyk van Live

Media door Anneke

De beslissing om uit elkaar te gaan heeft Live lang overwogen. Boegbeeld Ed Kowalczyk wilde iets anders, een nieuwe uitdaging. "Live was ruim twintig jaar bij elkaar. We hebben heel veel mooie dingen meegemaakt, naast wat mindere momenten. We hebben gigantische hits gehad en ontelbare albums verkocht. Het werd hoog tijd voor verandering. Zelf wilde ik mijn eigen ding gaan doen, met andere muzikanten spelen."

Zo gezegd zo gedaan, al ging het opheffen van Live niet zonder problemen. Ed werd eind 2009 de band uit gezet na een dispuut met andere bandleden. Tijdens ons interview praat de zanger liever niet meer over het verleden, maar richt hij zijn vizier liever op nú. "Live is voor mij geen issue meer, ik ben bezig met veel nieuwe dingen. Ik heb nu weer een nieuwe band. Samen met hen heb ik onlangs een soloalbum opgenomen. Dat heb ik -misschien wel toepasselijk- Alive genoemd. Ed Kowalczyk is alive & kicking en dat mag iedereen weten!"

Ed is blij met zijn nieuwe leven. Dat zie je aan zijn gezicht wanneer hij vol enthousiasme over zijn soloalbum praat. "Vorige jaar zat ik in een moeilijke periode. Ik had geen idee wat ik met mijn leven wilde. Muziek gaf me niet meer de voldoening van voorheen. Ook voelde ik niet meer de noodzaak om songs te schrijven. Zoiets is natuurlijk een serieuze zaak voor een muzikant. Ik heb daarom eerst even een tijdje rust genomen en heb goed nagedacht over mijn toekomst. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik muziek wel nodig heb in mijn leven. Toen ik eenmaal zover was begon ik weer te schrijven en de ene na de andere song vloeide eruit. Uiteindelijk had ik een heel album met allemaal nummers waar ik volledig achter sta," aldus de zanger die weer helemaal zin heeft in muziek en touren en weer met veel plezier op het podium staat.

Hij voelt zich als herboren en geniet van zijn leven. "Behalve met mijn carrière ben ik ook heel veel met mijn gezin bezig. Ik ben een echte huisvader en vind het erg gezellig om tijd door te brengen met mijn dochters. Ontbijtje klaar maken voor mijn vrouw en voor Ana Sofia en Natasha en leuke dingen met hen doen. Ze zijn ook een belangrijke inspiratie voor mijn muziek." De dochters van Ed Kowalczyk houden van muziek. "Mijn 5-jarige meisje kan al een beetje gitaar spelen en mijn 8-jarige heeft meer met piano. Er schuilen dus nu al echte muziekliefhebbers in. Ook houden ze van de muziek die ik zelf maak. Ik vind dat echt heel erg leuk."

Ed moet bijna het podium op in Den Haag dus heb ik nog maar een paar minuten. Ik vraag hem naar zijn nieuwe band. "Het zijn hele toffe gasten. Eentje ervan is mijn broer Adam en ik ben erg blij dat we samenwerken. Dat deden we ook al bij Live. Hij is een geweldige gitarist en ook qua stemmen passen we goed bij elkaar.  De anderen zijn jongens die ik heb leren kennen via mijn producer. Alive heet mijn album en zo voel ik me ook. Ik voel me herboren en heb veel nieuwe energie. Dat wil ik aan iedereen laten zien. Mijn muziek verschilt niet veel van die van Live maar dat is omdat ik zulke muziek omarm. Ik ben erg benieuwd hoe de fans reageren op mijn nieuwe album. Binnenkort kom ik ook weer on tour naar Nederland en dan ga ik het mijn fans hier persoonlijk vragen."