Interview: Ruben Hein

Media door Anneke

Met zijn single Elephants kregen we al een voorproefje van het muzikale kunnen van de Nijmeegse Ruben Hein. Maar deze good looking guy zette zijn muzikale stappen al veel  eerder. Ruben Hein is van alle markten thuis en dat laat hij ook graag horen. Hij werkte al bij de band van cabaretier Hans Teeuwen en bij Pete Philly & Perquisite, waar hij zijn talent aan een breed publiek kon laten zien. Nu is het tijd voor een eigen carrière en daar hoort een soloalbum natuurlijk helemaal bij.

Ruben Hein is van jongs af aan al met het muziekvirus besmet. "Ik speelde op mijn vierde al piano en had één grote droom: ooit geld verdienen met mijn pianokunsten. Mijn grote voorbeelden waren Ray Charles, Miles Davis, The Beach Boys en The Beatles. Mijn ouders zagen ook wel dat ik talent had en al snel had ik pianoles op een lokale muziekschool. Na een jaartje klassiek pianoles, stapte ik rond mijn negende over op jazzlessen. Na mijn middelbare scchool ging ik aan het Conservatorium van Amsterdam studeren waar ik in 2008 mijn masterdiploma haalde. Daarna wilde ik zo veel mogelijk ervaring opdoen in de muziek."

Het zingen kwam later voor Ruben Hein. En dat terwijl hij altijd al een fascinatie voor zingen had. Tijdens zijn studie ontdekte hij zijn vocale skills en besloot daar wat mee te doen. "Ik wist dat wanneer ik meer wilde bereiken in de muziek, ik ook het zingen verder moest ontwikkelen. Een goede vriendin van me raadde me aan om mee te doen aan het Nederlandse Jazz Vocalisten Concours, waar ik in 2007 uiteindelijk tweede werd. Daarna ben ik begonnen om als pianist én zanger op te treden."

Ruben Hein begon daarna in alle rust aan zijn debuutalbum Loose Fit wat hij zelf omschrijft als een combinatie tussen Bill Withers, Miles Davis en Radiohead. Nu omschrijven veel mensen hem als 'de Nederlandse Jamie Cullum'. "Ik heb daar geen probleem mee hoor. De mensen zullen altijd vergelijkingen maken om muziek een naam te geven. En Jamie Cullum is natuurlijk niet de eerste de beste. Toch denk ik dat mijn muziek ook op zichzelf staat. Dat hoor je ook duidelijk op mijn album terug."

De zanger kijkt erg uit naar zijn cd-presentatie, die 3 november plaatsvond, omdat dat het begin betekent zijn van zijn solo-optredens: Ruben Hein met een eigen, swingende band vol gedreven muzikanten. "Ik verheug me echt heel erg op de tijd die nu gaat komen met heel veel optredens. Het North Sea Jazz Festival is één van mijn favorieten, maar ook in andere zalen wil ik graag staan. Als ik mijn muziek maar kan laten horen en delen me t het publiek. Ik laat het allemaal maar over me heen komen en ga er natuurlijk volop van genieten."

Kijk voor meer informatie over deze leuke op zijn website.

Loose Fit
Ruben Hein
EAN: 5099991747426
Prijs: 12,99