Interview: Boy George

Media door Anneke

Boy George is altijd al een spraakmakende artiest geweest. Hij viel de jaren '80 al snel op door zijn openlijke homoseksualiteit, zijn extravagante kleding en zijn uitbundige make-up. In 1982 richtte hij Culture Club op, met wie hij wereldhits scoorde als Do You Really Want To Hurt Me, Time en Karma Chameleon. Ook was hij regelmatig in het nieuws door zijn drugsverslaving, die hem in 1986 bijna noodlottig werd. Om die reden kwam hij ook verschillende malen in aanvaring met justitie. Na Culture Club begon Boy George een solocarrière en scoorde hij in 1987 met Everything I Own zijn grootste hit. Tegenwoordig heeft hij ook een tweede carrière als dj, waarmee hij redelijk succesvol is.Dat was de carrière van Boy George tot nu toe in een notendop. We zijn in 2010 beland en de zanger zit beter dan ooit in zijn vel. Zijn drugsverslaving lijkt voorgoed voorbij en hij focust zich alleen nog maar op het heden. Dat betekent zijn dj-carrière en het hernieuwde succes als soloartiest. Zijn optreden op de Night of the Proms in Antwerpen ziet hij als één van de hoogtepunten van nu. "Het is echt fantastisch! Werken met een groot, klassiek orkest was nieuw voor me, net als optreden voor zo veel verschillende mensen. We staan voor een ouder publiek, maar ook voor studenten. Ik was echt verbaasd dat er in Antwerpen ook een speciale Night of the Proms-studentenavond georganiseerd werd. In Engeland zou dat onmogelijk zijn. Daar zouden kids nooit naar zo'n evenement komen." Boy George zou trouwens vorig jaar al naar de Proms komen. Toen had hij net vijftien maanden gevangenisstraf uitgezeten voor mishandeling onder invloed van drugs. Tijdens de Proms 2009 mocht hij van zijn probation officer het land niet uit. Gelukkig betekent 2010 een nieuwe ronde en nieuwe kansen.

Op de Night of the Proms staan naast Boy George ook John Fogerty, Barry Hay en niet te vergeten Grace Jones. "Grace is een vriendin van me. We kennen elkaar al jaren. Ik ben ook een grote van haar muziek. Ze bracht pas nog een nieuw album uit: fantastisch! Ze klinkt precies als vroeger en lijkt echt geen spat veranderd. Ik vind het extra leuk dat we nu samen het podium delen tijdens de Night of the Proms." Behalve de Night of the Proms en zijn werk als dj heeft Boy George nog veel meer grote plannen. "In 2012 zou Culture Club 30 jaar bestaan en dat moet natuurlijk uitgebreid gevierd worden. Met een reünie, maar ook met nieuwe muziek. Het zal niet voor eeuwig zijn, maar we willen wel iets gaan neerzetten waarvan de mensen zeggen: Culture Club, een onvergetelijke band. Maar voor het zover is, moeten we nog heel wat voorbereidend werk doen. Ik vind het allemaal erg spannend!"

Wat mogen we verder nog van Boy George verwachten? "Ik denk niet ver vooruit eerlijk gezegd. Door alles wat ik heb meegemaakt, heb ik geleerd per dag te leven. Ik geniet van elk moment, van het drinken van een kopje thee tot een optreden voor duizenden mensen. Nu kan ik veel meer genieten van dingen dan ik vroeger deed. Toen ging het leven in een vlaag aan me voorbij. De meeste momenten van mijn grote succes herinner ik me niet eens meer helaas. Ik was toen te veel onder invloed van drugs. Maar nu is het tijd voor een nieuw leven. Ik ga er alles uit halen wat erin zit, dat weet ik zeker."

Boy George staat met de Night of the Proms 2010 op 13 november in het GelreDome in Arnhem en op 18, 19 en 20 november in Ahoy Rotterdam.

Beeld: Night of the Proms