Mam, ik bel je zo terug

Media door Joelle

Iemand die zijn partner verliest, noem je een weduwe, of een weduwnaar. Iemand die zijn ouders verliest, wordt een wees. Maar een ouder die een kind verliest, daarvoor bestaat geen woord. Net zoals er geen woorden zijn om te beschrijven hoe verschrikkelijk het moet zijn om mee te maken wat Nadine en haar familie overkwam. Het is het begin van Mam, ik bel je zo terug, dat er vanaf de eerste zin direct stevig inhakt.

Het verhaal
De media stonden er in 2006 vol mee: de brute moord op een jonge vrouw door haar jaloerse, psychopathische ex-vriend. Nadine was op haar zeventiende als een blok gevallen voor de charmante sportleraar Gerold O., die ze had ontmoet tijdens haar danslessen en -wedstrijden. Hij stuurde haar bossen rozen, kaartjes en soms wel twintig sms'jes per dag, allemaal om haar te laten weten dat hij aan haar dacht. De aandacht streelde Nadine en ze begon een relatie met hem. Maar al na een jaar verslechterde die zienderogen. Gerold O. ontpopte zich tot een agressieve man. Het begon met schelden, hard tegen hard. Niet veel later vielen de eerste klappen; spuugde Gerold haar voor het eerst tijdens een ruzie in haar gezicht. Ook kwamen er steeds meer splinters van Gerolds criminele verleden naar boven. Hij blowde, had een wietplantage, hij had zijn ex-vriendin regelmatig geslagen, hij had haar met een bijl in haar rug gehakt toen ze onder de douche stond. O. doseerde die verhalen voorzichtig, zodat Nadine zijn daden steeds vergoelijkte. Na de zoveelste ruzie was het genoeg. Nadine verbrak definitief de relatie en bloeide weer op. Haar ogen twinkelden weer, ze ging weer uit met vriendinnen... Even leek het alsof ze aan verdere verschrikkingen was ontsnapt.

Tot die ene dag in december. Gerold belde Nadine op. Dat had hij al vele malen vaker gedaan. Hij stalkte haar met berichtjes: dat het hem speet, dat ze bij hem terug moest komen, of ze niet even met hem wilde praten. Gerold zei dat hij haar keuze respecteerde en haar een afscheidscadeau wilde geven, gewoon om alles af te sluiten. Nadine gaf toe. Tien minuten, niet langer. Na haar werk reed ze richting Gerolds flat in Amsterdam en ging naar binnen. In het trappenhuis belde haar moeder haar. Nadine was gespannen en gehaast; ze wilde de confrontatie zo snel mogelijk achter de rug hebben. "Mam, ik bel je zo terug," zei ze. Wanda wilde eigenlijk om uitleg vragen, maar besloot toch op te hangen.

Maar Nadine belde niet terug. Niet na een half uur, en ook niet na een uur. Wanda vertrouwde het niet. Een vriendin van Nadine, die met haar had afgesproken maar haar maar niet kon bereiken, belde een neef in Amsterdam. Die was aan het sporten, maar ging toen hij de ernst van de situatie hoorde meteen naar Gerolds flat. Wanda's intuïtie bleek te kloppen. Het gebied rondom de flat was afgezet met rood-witte linten. Een paar uur later kwam de politie in Hoorn aan de deur en bevestigde wat Wanda, Jacques en Nadines zus Jacqueline dan eigenlijk al wisten: Gerold had Nadine vermoord. Het afscheidscadeau, waar hij zo hoog van op gaf, bleek een slagersmes te zijn. En toen Nadine zich dat realiseerde, was het al te laat.

En?
De manier waarop Wanda de eerste levensjaren van haar dochter omschrijft is liefdevol, onschuldig, maar het noodlot sluimert altijd op de achtergrond. Elke gebeurtenis, hoe vrolijk en feestelijk ook, is beladen. Als lezer tel je met ingehouden adem af. Nog een jaar tot aan haar dood. Nog drie maanden. Nog een week. Nog een dag. Geen passage wordt overslagen: eerst de geboorte van Nadine, haar kindertijd, haar liefde voor dansen, haar relatie met Gerold. En dan, toch nog bijna onverwacht: de moord, de politie aan de deur, de crematie, de reconstructie, de rechtszaak, de veroordeling, maar vooral het verdriet dat wanhopig doorklinkt in elke zin. De gruwelijke details van de moord worden precies omschreven, die hoe erg ook, geen detail wil en kan vergeten.

Maar de moord grijpt pas echt aan wanneer je belandt bij de fotopagina's die in het boek opgenomen zijn en je het je realiseert. Dit is geen nare roman; dit is de harde werkelijkheid. Nadine werd vermoord door iemand uit haar eigen kring, en dat gebeurt vrouwen helaas nog ieder jaar. Precies daarom zou eigenlijk iedere vrouw dit boek moeten lezen. Laat je niet paaien, hoe lief je gewelddadige vriend in zijn goede periodes ook kan zijn. Krijg je de eerste klap? Direct wegwezen. En als je denkt dat een vriendin, nichtje of dochter geweld wordt aangedaan, grijp dan in, ook al valt het misschien wel mee. Want verhalen als die van Nadine laten het zien: dit is geen ver van ons bed-show. Dit had iedere vrouw kunnen overkomen.

Mam, ik bel je zo terug
Wanda Beemsterboer-Avenarius

ISBN: 9021548887
Prijs: 19,95
Uitgeverij: Kosmos