De pil doorslikken: is dat veilig?

Sport & gezondheid door Saskia

Veel meiden slikken de pil 'door'. Dat wil zeggen, ze stoppen niet na drie weken voor een stopweek. Het doorslikken geeft je de kans om je menstruatie te plannen. Sommige vrouwen slikken de pil echter op consequentere basis door en worden dus eigenlijk nooit of nauwelijks ongesteld. Is dat wel veilig? Of brengt het risico's met zich mee en is het schadelijk?

Waar is de stopweek voor?
In de stopweek menstrueer je. Het is geen echte menstruatie, maar eigenlijk een onttrekkingsbloeding die veroorzaakt wordt doordat de hormonen niet meer ingenomen worden. Deze bloeding is vaak lichter en korter dan een gewone menstruatie. Dit komt doordat er maar een klein gedeelte baarmoederslijmvlies hoeft te worden afgescheiden. Men beweert dat de stopweek slechts is ingevoerd omdat vrouwen het vroeger onnatuurlijk vonden om niet te ongesteld te worden. Dr. Steven Goldstein, arts aan de OB-GYN van de New York University School of Medicine, zegt bijvoorbeeld dat wetenschappers die de pil in de jaren '50 uitgevonden hebben, dachten dat vrouwen eerder aan de pil zouden gaan wanneer zij er een stopweek bij zouden doen. Dit, terwijl het eigenlijk niet nodig was.

De pil doorslikken is veilig!
Wil dat dan zeggen dat je de pil gewoon onbezorgd kunt doorslikken? Ja, eigenlijk wel. Dokters raden vrouwen met ernstige menstruatieproblemen en vrouwen met endometriose al tijden aan de anticonceptiepil door te slikken en geen stopweek in te lassen. Wanneer een vrouw endometriose heeft, groeit het baarmoederslijmvlies ook op plaatsen buiten de baarmoeder. Dit noemt men endometriosehaarden. Dit kan ernstige klachten veroorzaken. Het doorslikken van de pil kan de klachten van deze vrouwen met zowel endometriose, PMS of andere menstruatieproblemen verminderen. Soms kunnen endometriosehaarden geheel verdwijnen door het doorslikken van de pil.

Volgens veel artsen en gynaecologen heeft het geen enkel schadelijk gevolg voor je gezondheid. Een onderzoek door Amerikaanse College van Obstetrici en Gynaecologen wijst uit dat zelfs 99 procent van de artsen zegt dat het doorslikken van de pil onschadelijk is. Volgens de meeste gynaecologen kun je de pil dus doorslikken zolang je wilt. Vaak zal er dan wel een doorbraakbloeding volgen. Eén of twee keer per jaar een doorbraakbloeding is normaal en dat is ook geheel niet ernstig. Je kunt ervoor kiezen om dan alsnog een stopweek in te lassen, maar dat is dus niet nodig.

Nieuwe pillen in Amerika: Seasonique, Seasonale, Lybrel
In Amerika zijn er al anticonceptiepillen op de markt die 365 dagen van het jaar geslikt kunnen worden. De Lybrel is zo'n anticonceptiepil. Deze pil zorgt ervoor dat de vrouw een jaar lang niet meer ongesteld zal zijn. Deze pil bevat een lage dosis oestrogeen en progestageen (hormonen), zodat de pil lang achter elkaar doorgeslikt kan worden. Daarnaast zijn er ook de Seasonale en de Seasonique. Deze anticonceptiepillen zorgen ervoor dat je een seizoen lang niet ongesteld wordt, zoals de naam al aangeeft. Bij deze pil ben je dus vier keer per jaar ongesteld. In Nederland zijn deze pillen (nog) niet verkrijgbaar.

Slik jij je pil door of juist niet? Of heb je misschien ervaringen met een bijzondere anticonceptiepil?

Dit artikel is geschreven door Saskia de Laat van Softcup.nl.