Dit is hoe normale vaginale afscheiding eruit hoort te zien en te ruiken

Sport & gezondheid door Maya Luz

Afscheiding hebben we als vrouwen allemaal. Het is vocht dat uit je vagina komt en het is er om je vulva schoon te houden. Het hebben van afscheiding is dus normaal en zelfs nodig. Maar hoe hoort het er precies uit te zien? En hoe hoort het te ruiken? Wij zetten de feiten voor je op een rijtje.

Lees ook: Wat is de functie van de clitoris?

Hoe ziet normale afscheiding eruit?

Laten we beginnen bij de kleur. Normale afscheiding hoort doorzichtig, melk wit of gebroken wit te zijn. Een afwijkende kleur kan het signaal afgeven dat er iets niet helemaal goed zit. Een normale afscheiding kan waterig zijn, maar kan ook wat dikker en plakkerig zijn. Een afwijkende textuur kan je vertellen dat je misschien een infectie hebt. Denk aan afscheiding met stukjes of afscheiding die schuimt.

En hoe hoort het te ruiken?

Normale afscheiding heeft een geur, maar het hoort geen hele opvallende geur te zijn. Je hoort het dus niet van een afstandje te ruiken. Als de geur visachtig is, kan dit aangeven dat je misschien een infectie hebt. Maar over het algemeen is het dus heel normaal als je afscheiding een geur heeft, zolang het maar niet stinkt.

Hoe hoort afscheiding er niet uit te zien?

Er zijn verschillende kleuren die je afscheiding kan hebben die problemen signaleren. Een groene, grijze of gele tint kan aangeven dat je een bacteriële infectie of een soa hebt. Is je afscheiding bruin of rood? Dan kan dit te maken hebben met een onregelmatige menstruatie of een zwangerschap. Ben je niet ongesteld en is je afscheiding bruin of rood? Dan is er misschien iets mis. Verder kan er ook iets mis zijn als de kleur van je afscheiding niet afwijkt. Als de kleur wit is, maar de structuur van je afscheiding is dikker dan normaal, dan kan dit ook komen door een infectie.

Is het erg als je afscheiding verandert?

Misschien. De kleur, geur en structuur van je afscheiding kan veranderen. Maar dit hoeft niet altijd te betekenen dat er iets aan de hand is. Je afscheiding kan bijvoorbeeld veranderen vlak voor of na je menstruatie. Wanneer er wel sprake is van een infectie, zijn er meerdere symptomen die dit bevestigen. Denk aan jeuk of een branderig gevoel. Als je twijfelt over of je een infectie hebt, kun je het beste naar je huisarts gaan om het te laten checken.

Lees ook: Wat is plasangst en wat kun je ertegen doen?