Geen burn-out maar een ‘bore-out’: wat is dat?

Sport & gezondheid door Anjali

Niet te druk zijn, maar juist té weinig te doen hebben. Je staart voor je uit, je verveelt je, je weet niet wat je moet doen. Je krijgt simpelweg te weinig prikkels binnen. Een bore-out kan net zo ingrijpend zijn als een burn-out, maar wat is het precies, en hoe herkennen we het?

Bore-out

Een bore-out is stress door te weinig prikkels. We zien steeds vaker dat mensen maar rondrennen, moeilijk in slaap kunnen komen door hartkloppingen en anderen sneller zullen afsnauwen, helemaal overspannen door (werk)stress. Maar we vergeten dat het tegenovergestelde misschien net zo vaak voorkomt: amper productief zijn, eentonig werk verrichten of wachten tot het einde van de werkdag nadert. Ook dat geeft veel stress en daarom moet een bore-out net zo serieus genomen worden als een burn-out.

Onderprikkeling

Net als overprikkeling heeft onderprikkeling te maken met klachten als moeite met concentreren, slecht slapen en vermoeidheid. Daarnaast kun je ook denken aan hoofdpijn, hartkloppingen, spanning in de schouders en nek en darmproblemen. Je kunt er dus echt ziek van worden als je onderprikkeld bent, maar de koppeling met onderprikkeling wordt niet snel gelegd, waardoor klachten al snel chronisch kunnen worden.

Signalen

De omgeving waar je je in bevindt heeft veel te maken met onderprikkeling: De mensen met wie je omgaat, je baan en de manier waarop je je vrije tijd besteedt zijn grote factoren die bepalen of je je blij voelt en voldoening uit de acties en personen kunt halen. Het is daarbij belangrijk dat je voldoende wordt uitgedaagd.

Behoefte aan afwisseling

Je raakt als snel verveeld wanneer je je de hele dag, dag in dag uit omringd met dezelfde werkzaamheden. Daarom hebben we afwisseling nodig. In deze maatschappij is het de norm geworden dat je een baan uitkiest waar je op lange termijn voldoening uit kutn halen, terwijl veel mensen heel goed functioneren op afwisseling. Als volwassenen hebben we de ontdekkende fase die we als kind hadden losgealten om ons te richten op de lange termijn, terwijl dat niet altijd even goed uitpakt.

Valse diagnose

Een bore-out is niet zo bekend als de burn-out, en daarom word dit fenomeen vaak niet goed genoeg of te laat herkend. Ook krijgen mensen al snel de diagnose burn-out, terwijl dit niet het geval is: een bore-out moet je heel anders aanpakken dan een burn-out. Het is bij beiden belangrijk dat je in de eerste fase je zenuwstelsel rust geeft door uit te rusten en te bewegen. De volgende fase werkt bij beide diagnoses anders: bij een burn-out moet je vaak ergens mee stoppen, zoals controle willen houden, perfectionistisch zijn en mensen willen pleasen. Bij onderprikkeling is het juist de bedoeling dat je meer in actie komt: kijk waar je interesses liggen en wat je gelukkig maakt. Dat is vaak even zoeken en niet altijd even makkelijk.