Vergelijk je vagina: het Poezenboek!

Lichaam door Madelon
Geef toe: ben jij weleens onzeker over je vagina? Waarschijnlijk zal 90% van alle vrouwen hier ?ja? op zeggen. Om die onzekerheden weg te nemen, is er het Poezenboek! Kijk en vergelijk, en zie dat er geen standaard vagina bestaat.

Het Poezenboek is een initiatief van Roos Neeter en Iris Ooms. In 2011 zagen zij een documentaire over ?de perfecte vagina? ? maar hoe ziet zo?n vagina er nou eigenlijk uit? Om alle taboes te doorbreken en om onzekerheden bij veel meisjes en vrouwen weg te nemen, maakten ze een plan. Poezen fotograferen! 

?We hebben dit initiatief genomen met als doel een maatschappelijk probleem aan de orde te stellen en een bijdrage te leveren aan de oplossing daarvan?, vertellen de meiden op hun website. ?Het poezenboek is liefdewerk, oud papier. Het heeft ook nooit het doel gehad om er geld mee te verdienen. Maar het zou geweldig zijn als mensen aan het poezenboek willen doneren, of als bedrijven willen sponsoren. Dat zou enorm helpen bij het bereiken van zoveel mogelijk mensen.?

Weg met onzekerheid
In september 2011 bouwden Roos en Iris een studio en vroegen allerlei mensen te poseren.
Ze zijn begonnen met het fotograferen van vriendinnen. "Zij namen op hun beurt weer vriendinnen, moeders en tantes mee... En zo is het langzaam gaan groeien."Iedereen poseerde. Met hun poes. Naakt. Eng? Absoluut. Maar nodig? Dat ook! LINDA. MEIDEN schreef destijds een artikel over het Poezenboek, maar er waren adverteerders die hun advertentie om deze reden daadwerkelijk terugtrokken... Dat geeft alleen al aan hoe groot het taboe op vagina?s is. Want bijna iedere vrouw is onzeker over haar poes.

"Wij waren, na het zien van de documentaire, verbaasd dat meisjes zich daadwerkelijk zouden laten opereren, alleen door het standaardbeeld wat er heerst", vertelt Roos. "Als meisje kun je ontzettend onzeker zijn en dat is helemaal nergens voor nodig!"

Het Poezenboek
De website staat inmiddels al sinds eind 2012 online, maar omdat dit onderwerp des te meer aandacht kan gebruiken, laten wij jullie het Poezenboek graag nogmaals zien. Om te laten zien dat iedere vagina uniek is, en dat niemand zich hoeft te schamen!


 
Ook al staat het project inmiddels een beetje op een laag pitje, Roos en Iris vinden het nog steeds belangrijk dat elk meisje weet dat haar lichaam uniek is. "Dat elk meisje, elke vrouw, elke man weet hoe een echte poes eruitziet, en dat er geen complexen meer over kunnen zijn", vertelt ze. "Het boek staat nog altijd in de planning, onze grote droom, maar voor nu houden we het Poezenboek nog even online."

Wat vind jij van dit poezelige initiatief?