Koortslip? Zo verzacht je het leed!

Sport & gezondheid door Fleur
Elk jaar hoop je dat-ie uitblijft, maar hij blijft terugkomen: de koortslip. Dat-ie vanzelf weggaat, weet je wel, maar wat kun je doen om de pijn en jeuk nu eens echt te verzachten? Wij geven tips.
 
Het begint met wat getintel en voor je het weet, zit je lip onder blaasjes. Niet zomaar blaasjes, nee, heel vervelende: ze jeuken, kunnen behoorlijk zeer doen en het vocht wat erin zit, bevat een gemeen virus. Een koortslip (ook wel: herpes labialis) hebben is geen wereldramp, maar wel behoorlijk vervelend. Niet alleen voor jou, maar, als je niet uitkijkt, ook voor je omgeving. Het herpesvirus is namelijk heel besmettelijk. Daarom hou je de ellende graag kort. Wij vertellen je hoe je dit kunt doen.
 
 
Koortslip?
Mocht je nog niet helemaal bekend zijn met het fantastische (kuch) fenomeen koortslip: dit is een plek op of rond de lippen bestaande uit met vocht gevulde blaasjes. Deze zijn ontstaan door het herpes simplex-virus, wat tot uiting komt bij een verlaagde weerstand (griep), stress, zonlicht of een wondje. Twee op de drie mensen zijn met het virus besmet. Daarvan heeft 10 tot 20% regelmatig last van een koortslip. De overige 80 tot 90% draagt het virus alleen bij zich (maar kan alsnog wel anderen besmetten). Ben je eenmaal besmet met het virus, dan kom je er niet meer vanaf: het verstopt zich in een zenuwbaan in je huid en komt daaruit tevoorschijn als je je bijvoorbeeld niet lekker voelt. Het virus trekt zich in dezelfde zenuwbaan terug, wat verklaart waarom je koortslip steeds weer op dezelfde plek(ken) verschijnt.
 
De stadia van een koortslip
Bijna niemand twijfelt of-ie weleens een koortslip heeft gehad: de ziekteverschijnselen zijn heel duidelijk. Allereerst krijg je last van een brandend, tintelend gevoel rondom je lippen of mond. Daarna ontstaan er blaasjes, die zich vullen met vocht. Na één tot een paar dagen lopen die blaasjes leeg, waarna er een korstje op de besmette plek komt. Die heeft een wat gelige kleur. Het korstje valt er na een paar dagen af. Het duurt in totaal één tot twee weken voor je koortslip is genezen.
 
De koortslip sneller genezen
Heb je last van een koortslip, dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Er zijn gelukkig manieren om het genezingsproces te versnellen. Hierbij wat tips!
 
  • Probeer van je lip af te blijven zodra deze gaat branden en tintelen. Vanaf dan is de plek op je huid al besmettelijk. Dek je lip af met een patch of begin meteen met het smeren van een koortslipcrème. De werkende bestanddelen hierin zijn aciclovir, valaciclovir en penciclovir. Een bekende koortslipcrème is Zovirax. Verwacht trouwens niet te veel van koortslipremmers; ze staan erom bekend niet zo’n groot effect te hebben. 
  • Het branderige, tintelende gevoel als de blaasjes er nog niet zijn, kun je tegengaan met zinksulfaat. Je kunt bijvoorbeeld Zilonium zinksulfaatgel gebruiken.
  • Zijn de blaasjes er, dan kun je deze sneller laten indrogen met zinoxide, wat je vindt in zinkzalf.
  • Als er eenmaal een korstje is ontstaan, kun je deze het best soepel en vet houden met vaseline. Dit voorkomt dat het wondje gaat barsten en bloeden. 
  • Probeer niet aan het korstje te trekken. Niet alleen kun je daar lelijke littekentjes van krijgen, ook is op dat moment je lip nog besmettelijk, waardoor je gemakkelijk het virus via je vingers verspreidt.
     

 
Besmetting voorkomen
Naast het versnellen van het genezingsproces, kun je ook voorkomen dat je jezelf verder besmet, of het virus overdraagt op anderen. Dat doe je zo:
 
  • Was voor en na het aanraken van je koortslip grondig je handen.
  • Gebruik bij het aanbrengen van crème of vaseline op je lip een wattenstaafje in plaats van je vingers.
  • Let er goed op dat je niet met je vingers in je ogen wrijft en pas ook op met het aanbrengen van make-up rond dat gebied. Een herpesinfectie aan het oog is namelijk ernstig en kan ervoor zorgen dat je hoornvlies blijvend beschadigd wordt.
  • Zoen niet.
  • Mijd eveneens orale seks. Een herpesinfectie (herpes genitalis) op zijn of jouw geslachtsdelen wil je écht niet.
  • Let er goed op dat je niet uit andermans glas drinkt.
  • Houd handdoeken en scheerproducten van jou en anderen gescheiden.
  • Vermijd contact (knuffelen, kussen) met baby’s: een koortslip is voor hen heel gevaarlijk.
     
Een koortslip voorkomen
Je weet wat ze zeggen: voorkomen is beter dan… Wil je het krijgen van de volgende koortslip zo lang mogelijk uitstellen, dan kun je het volgende doen:
 
  • Bescherm altijd je lippen met een zonnebrandstick als je de zon ingaat.
  • Probeer stress te vermijden.
  • Zorg vol voldoende slaap en beweging en eet gezond.
     
Heb jij weleens last van een koortslip? Wat doe jij ertegen?
 
Geraadpleegde bron: Apotheek.nl