Zij werden alcohol de baas

Media door Aefke

Hulp online
Problematisch drinken gaat nog steeds samen met gevoelens van schaamte en taboe. Dit weerhoudt een grote groep probleemdrinkers ervan hulp te zoeken bij de reguliere verslavingszorg. Sinds 21 maart 2005 is de internetbehandeling Alcoholdebaas.nl online. Alcoholdebaas.nl biedt laagdrempelige toegang tot professionele hulp. De afgelopen jaren konden cliënten de behandeling anoniem volgen. De identieke maar niet-anonieme versie is sinds januari 2008 beschikbaar en wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraars. (Bron: www.alcoholdebaas.nl).

Inmiddels is gebleken dat behandeling van alcoholverslaafden via internet werkt en goed ook. Hulp via de site Alcoholdebaas.nl helpt meer mensen van de drank af dan traditionele methodes. Bovendien gaat het sneller en is het goedkoper.

Forumverhalen
Veel mensen vinden alcohol 'lekker' en 'gezellig'. Totdat het je leven gaat beheersen. Veel mensen die zich aanmeldden bij www.alcoholdebaas.nl, schreven ook op het forum. Voor hen was dit medium zo'n belangrijke aanvulling op de hulp die zij van hun internethandelaar kregen, dat zij er dagelijks soms uren op schreven. Anoniem en vooral leerzaam. De alcoholverslaving en de problemen die dat lichamelijk, geestelijk en sociaal met zich meebracht, werden door andere forumlezers begrepen. Voor veel mensen voelde dit als een warm bad. Op het forum schreven mensen die dezelfde problemen hadden en zij vonden daardoor steun bij elkaar.

Verhalen gebundeld
In het boek Alcohol de baas schrijven tien vrouwen over hun alcoholverslaving. Het boek leest als een trein en trekt je onmiddellijk mee in het leven van de schrijfsters. Bovendien had ik zelf altijd een ander idee van een alcoholist. Dat is iemand die op een bankje in het park grote blikken goedkoop bier wegwerkt. Maar deze schrijfsters zijn veelal hoogopgeleide, jonge vrouwen die volop in het leven staan. Hoe is het zover gekomen dat zij afhankelijk werden van drank? En, nog belangrijker... hoe is het hen gelukt om hier vanaf te komen?

Omdat alcohol een sociaal geaccepteerd middel is, valt het minder snel op dat iemand teveel drinkt. Toen ik zelf nog studeerde, was vier keer per week stappen standaard en dan dronken we echt geen priklimonade. Toen was veel drinken nog heel gewoon. De schrijfsters van dit boek vertellen openhartig over hoe dat bij hen is gelopen. Heleen schrijft bijvoorbeeld dat haar dochter geregeld opmerkingen maakte over haar drankgebruik en hoe zij dit weer afwimpelde. Vera vertelt dat zij door een andere 'alcoholist' (Alcohol de Baas spreekt over 'alcoholafhankelijkheid') werd geconfronteerd met haar verslaving, omdat de desbetreffende persoon ook verslaafd bleek. Sommige schrijfsters gebruikten drank om hun pijn te verdoven. In Alcohol de Baas staan tien heel verschillende verhalen van vrouwen met hetzelfde probleem: de afhankelijkheid van alcohol. Tussen de regels door begrijp ik als lezer dat de methode via internet voor hen zo aantrekkelijk is omdat de drempel laag is. Als je je schaamt omdat je weer een keer hebt gedronken, hoef je je behandelaar niet onder ogen te komen. Je schrijft op het forum of je hebt contact via het mailsysteem van de website. Niemand die je ziet.

Een groot onderdeel van de behandeling is bewustwording. Schrijfsters worden zich letterlijk bewust  van de kleine stapjes die leiden tot de 'slok'.

Alcohol de Baas is een indringend, maar ook heel toegankelijk boek. Ik denk dat het voor iedereen goed is om te lezen hoe makkelijk je in de alcoholval kunt stappen. Zelf ben ik ervan overtuigd dat dit iedereen kan overkomen. Dat je er zelf ook weer af kunt komen bewijst dit boek echter ook wel door de tien ijzersterke verhalen van de vrouwen die hebben doorgezet. Chapeau!

Twijfel je zelf aan je alcoholgebruik? Doe dan HIER de drinktest!

Alcohol de Baas
Hulp via internet, inspirerende verhalen van 10 vrouwen die hun alcoholverslaving overwonnen.
Prijs: 9,95

Lees ook het interview dat Aefke eerder had met een medewerkster van Alcohol de Baas!