Review: The King?s Speech

Media door Eline

Het verhaal
The King's Speech is het waargebeurde verhaal over Koning George VI, de vader van de huidige Koningin Elizabeth van Engeland. Koning George (gespeeld door Colin Firth) had van jongs af aan een ernstig stotterprobleem. Direct na het overlijden van zijn vader en het oneervolle aftreden van zijn broer Edward werd Albert gekroond tot Koning George VI. Op dat moment was het 1939 en Engeland stond aan de vooravond van een oorlog met Duitsland. Het Engelse volk vroeg dan ook om een sterke leider in deze bange tijden. Maar het stotterprobleem speelde Albert parten. Via zijn vrouw Elizabeth (Helena Bonham Carter) kwam hij in contact met de excentrieke Australische logopedist Lionel Logue (Geoffrey Rush). Hij moest de nieuwe koning helpen zijn spraak te verbeteren. Ondanks de moeilijke start en de onorthodoxe methodes van Lionel om Bertie - zoals hij de koning liefkozend noemde - te helpen, werd al snel duidelijk dat er tussen de twee mannen een hechte band ontstond. Albert ontwikkelde niet alleen het vertrouwen in zijn stem om zijn volk toe te spreken, de twee mannen sloten een vriendschap voor het leven.

En?
Juist, denk je nu misschien. Niet zo heel boeiend. Dus wel! Deze film is meesterlijk gemaakt. Het is een hele tijd geleden dat ik een film zag die twee uur duurde, maar aanvoelde als een half uur. De film verveelt geen moment: misschien ook wel dankzij de geweldige acteerprestaties van Colin Firth en Geoffrey Rush (ook wel bekend als Kapitein Barbosa  uit de Pirates of the Caribbean-reeks). Er zit een hoop humor in de film, wat het heel vermakelijk maakt. De spraakoefeningen die Lionel uithaalt bij de koning zijn werkelijk te hilarisch voor woorden. Nog nooit heeft een koning zo veel gescholden in een nette Britse film.

Daarnaast was ik zelf, als studente logopediewetenschap, extra geïnteresseerd in het thema van de film. Ik weet hoe pijnlijk het is als iemand moeite heeft om te kunnen communiceren. Je ziet Albert in de film dan ook vaak struggelen met zijn 'handicap', waardoor je als kijker het gevoel krijgt zijn zinnen af te willen maken. Gelukkig gaat de film ook weer niet te veel in op de spraakpathologische problemen die Albert ongetwijfeld moet hebben gehad. De film blijft daardoor voor iedereen leuk.

 


De film is mooi geplaatst in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt en de geloofwaardige bijrollen van Timothy Spall, die Winston Churchill speelt, en Michael Gamdon als Alberts vader George V dragen daaraan bij. De kostuums zijn prachtig gemaakt., de locaties zijn goed gekozen. Is er dan niets op The King's Speech aan te merken? Ik vind van niet. Mijn advies: kijken dus!

Op het moment van schrijven is The King’s Speech genomineerd voor maar liefst zeven (!) Golden Globes en vier Screen Actors Guild Awards, niet de kleinste prijsjes. Een goede voorbode voor de Oscars? 

 The King's Speech draait vanaf 17 februari in de Nederlandse bioscopen.