Afvallen met kauwgom

Sport & gezondheid door Saskia

Onderzoek heeft uitgewezen dat je met een paar kauwgummetjes op een dag, gemakkelijker op een gezond gewicht blijft en zelfs een paar kilootjes kwijt kan raken. Hoe dat kan? Het kauwen van kauwgom zorgt ervoor dat je minder zin hebt in lekkere dingen als zoetigheden en hartige snacks.

Het onderzoek
De 115 deelnemers die meededen aan het kauwgomonderzoek waren allemaal tussen 18 en 54 jaar oud. Daarnaast waren ze stuk voor stuk kauwgumliefhebbers. In het laboratorium kregen de deelnemers eerst een lunch aangeboden en drie uur daarna een verscheidenheid aan zoete en zoute snacks, waar ze zoveel van mochten eten als ze wilden.

40 tot 60 calorieën minder
De groep die tussen de lunch en de zoetigheid elk uur 15 minuten lang op een suikervrije kauwgum had gekauwd, bleek veel minder trek in de vette snacks en zoetigheid te hebben dan de groep die dit niet had gedaan. Hoewel de kauwgomkauwers niet helemaal van de lekkernijen af konden blijven, werkten ze duidelijk minder calorieën naar binnen: 40 calorieën minder in totaal en zelfs 60 calorieën minder als ze enkel zoetigheid kregen voorgezet. Daarnaast voelden de kauwgomkauwende proefkonijnen zich een stuk energieker gedurende de middag en minder soezerig in de uren voordat ze de snacks kregen aangeboden.

Het lijkt misschien niet veel: 40 tot 60 calorieën minder op een dag, maar dat kleine beetje kan op de lange termijn een grote impact hebben op je gewicht! Let wel op, bij overmatig gebruik kan kauwgom diarree en andere darmklachten veroorzaken!