Raw food vs. gekookte voeding

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Misschien kun je je nog de aflevering herinneren van de populaire serie Sex and the City waarin Carrie, Samantha, Charlotte en Miranda uit eten zijn in restaurant RAW, 'where the waiter is hot and the food is not!' Ongekookt (maar niet perse koud!) eten is ook in ons land populair, omdat men meent dat door de voeding rauw te eten je lichaam op haar gezondst blijft. De productkeuze is heel bewust: zo worden er geen genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen gegeten en zijn de producten vrij van kunstmatige toevoegingen.

Zoals de trend Raw food al doet vermoeden, wordt het eten niet verhit boven de 40°C. De reden hiervoor is dat door verhitting de balans tussen de enzymen, vitamines, mineralen, vetten en eiwitten verstoord zou raken. De gedachte is dat wanneer je de voeding niet verhit boven 40°C, de voedingsstoffen beter intact zullen blijven.

Super Food
Vaak wordt rauwe voeding gecombineerd met 'Super Food'. Deze Super Foods bevatten enorm veel voedingsstoffen die je lichaam zouden beschermen tegen ziektes. Rauwe cacaobonen, tarwegras, spirulina, durian en hemp zijn hier een paar voorbeelden van. Super Food is echter geen legale term, maar een marketingstunt om deze 'onaantrekkelijke' voedingsmiddelen toch aantrekkelijk te maken!

Wat eet je dan zoal?
Mensen die een raw food-lifestyle volgen zijn meestal heel creatief met voeding. Als je het eten niet mag verhitten, blijven er natuurlijk niet veel voedingsmiddelen over. De warme avondmaaltijd zit er sowieso al niet meer in, maar wat dacht je van bijvoorbeeld brood, kaas of yoghurt? Ook deze producten zijn bewerkt en dus niet toegestaan.

De Raw food-aanhangers eten ontzettend veel groente, fruit, koude soepen en smoothies: deze zitten boordevol vitamines, mineralen en vezels. Ontkiemde peulvruchten, zaden, ongebrande noten en granen eet men om genoeg eiwit binnen te krijgen die je normaal gesproken uit je melk(producten), vlees of vis haalt. De aanhangers maken dus geen gebruik van het gasfornuis, maar toch hebben ze naast hun blender vaak een 'dehydrator' in huis. Met dit apparaat kunnen ze speciale crackers en brood maken.

Raw food: wel of niet?
Er valt veel te discussiëren over raw food. Het is namelijk ook zo dat wanneer je bijvoorbeeld het eten verhit, zoals groente, je lichaam dit beter kan verteren en dus makkelijker kan opnemen. Er moet nog heel wat onderzoek gedaan worden voordat wetenschappers kunnen vaststellen of raw food nou wel echt zo gezond is.

Maar even serieus... wil je echt die overheerlijke, warme patatjes voor altijd laten staan?
Compleet overstappen op raw food is behoorlijk rigoureus, maar af en toe een dagje alleen maar groente, fruit en sapjes nuttigen helpt je lichaam wel ontgiften. Het belangrijkste blijft dat je veelzijdig eet.

Hou er ook rekening mee dat het eten van rauwe voeding een totaal andere levensstijl inhoudt dan wanneer je 'gewoon' eet. Er zijn weinig restaurants waar je kunt dineren en je zal dure apparatuur moeten aanschaffen. Denk je erover om één of meerdere dagen rauw te eten, verdiep je er dan eerst goed in. Op internet zijn genoeg informatieve sites te vinden over rauwe voeding maar, pas op, deze sites zullen je proberen te overtuigen dat rauwe voeding de allerbeste manier van leven is!

Maar, eerlijk is eerlijk, na enige verdieping blijkt raw food echt niet zo eenzijdig te zijn als je zou denken.

Aanrader
Ga eens op zaterdagochtend naar de Noordermarkt (de Jordaan) in Amsterdam. Dit is een markt met veel biologische voeding, raw food en Super Food!

Dit artikel is geschreven door Bo Schumacher en Claudia van Vliet, studentes Voeding & Diëtetiek