Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Review: Zadelpijn en ander damesleed

Les Tites Sancerre
In Zadelpijn en ander damesleed maak je kennis met zes eigenzinnige, rusteloze vrouwen van rond de vijftig die elkaar kennen vanaf hun studietijd: Les Tites Sancerre. Eén keer per jaar gaan ze op fietsvakantie in Frankrijk, de Tour de Tiet, waarbij ze ieder jaar een berg bedwingen. Tijdens het bevallige fietsuitje krijgt hun vriendschap flinke klappen te verduren. Ze lijken het allemaal goed voor elkaar te hebben: een liefhebbende echtgenoot, een succesvolle carrière en een fijne thuisbasis. Toch ziet het leven voor deze Tieten er anders uit dan ze zich hadden voorgesteld. Bij sommigen is dat te wijten aan de keuzes die ze zelf maakten, bij anderen heeft het noodlot toegeslagen.

De vrouwen worstelen ieder met problemen op het gebied van werk, liefde, ziekte of verlies. De ijdele Sonia (Margo Dames) blijkt een verhouding te hebben met de man van haar beste vriendin An (Renée Soutendijk), de doodzieke Jacqueline (Ester Roord) vecht voor haar leven - en het behalen van de bergtop - en de chaotische, nuchtere Max (Wilmie Wilhelm) zorgt grotendeels voor het amusement.

50-plussers
Tijdens de premièreavond in de Goudse Schouwburg stroomt de zaal vol met dames van middelbare leeftijd. Deze vrouwen zorgen - samen met hun mannelijke wederhelft - voor de enthousiaste lachsalvo's vanuit de zaal. Het wordt gelijk duidelijk wie de doelgroep is voor deze voorstelling: onze (schoon)moeders. Zadelpijn en ander damesleed heeft dan ook een hoge herkenbaarheidsfactor. En, alsof ze het erom doen, is er geen pauze tijdens de voorstelling en heb je na afloop een houten kont.

Sterke personages
Zadelpijn en ander damesleed is geregisseerd door Bruun Kuijt en de bewerking ligt in handen van Wiske Sterringa, samen met de actrices weten zij zes sterke personages op het toneel te zetten. De één vraagt ongegeneerd of de andere vrouwen nog wel eens pijpen, de ander is zo gesloten als een wijnvat. Nina, de kleurloze weduwe uit het boek, is verdwenen en het verhaal is opgeleukt met Franse chansons, die de vrouwen in de zaal gewillig mee neuriën; van Non, Non, Rien N'a Changé en Pour Un Flirt tot het steeds terugkerende Voulez Vous Coucher Avec moi, Ce Soir?

Conclusie
Het verhaal zorgt voor luchtig amusement, plaatsvervangende schaamte en hilarische momenten. Als jij je graag laat meeslepen door vrouwen met een menopauze, die te weinig seks (of juist te veel) hebben en zichzelf ongegeneerd bij hun kruis pakken, dan is deze theatervoorstelling zeker iets voor jou. Aan het eind van Zadelpijn en ander damesleed leren we natuurlijk nog een welbekende les: vrouwen kunnen niet met, maar ook niet zonder elkaar.

Zadelpijn en ander damesleed is t/m 12 april 2011 te zien in de Nederlandse theaters. Kijk voor de complete speellijst op www.bostheaterproducties.nl.