Lifestyle / Media
Media

DVD: Haar Naam Was Sarah

Het verhaal
De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs gebracht. Duizenden joden worden in dit stadion verzameld voor deportatie naar concentratiekampen. Maar wat niemand weet, is dat Sarah haar broertje Michel in een kast opsloot, vlak voordat de politie het appartement binnendrong. De sleutel van de kast blijft Sarah bij zich dragen. Ze moet en zal haar broertje bevrijden.

Zestig jaar later krijgt de Amerikaanse Julia Jarmond de opdracht om een artikel te schrijven over deze razzia, een inktzwarte bladzijde in de Franse geschiedenis. De naar Frankrijk geëmigreerde journaliste gaat in archieven en dossiers op zoek naar informatie en ontdekt hierbij een goed verborgen geheim van haar eigen schoonfamilie. Het familieappartement waar Julia met haar man en dochter in zou trekken, lijkt ineens lang niet meer zo mooi. Julia's omgeving probeert haar ervan te weerhouden verder te graven in de geschiedenis, maar zelf is ze overtuigd dat ze dit spoor moet volgen. Ze gaat op zoek naar Sarah, die ooit in het appartement gewoond heeft. Het heftige verhaal dat volgt, is bijna niet te bevatten.En?

Een waarschuwing: voor wie het boek heeft gelezen, is de filmversie van Haar Naam Was Sarah waarschijnlijk een tegenvaller. Het heftige verhaal dat prachtig omschreven is in het boek, komt er tijdens de film maar voor een deel uit.

Gelukkig wordt de magie en de ontroering van het boek je niet ontnomen, als je de film gezien hebt. Dit komt door de jonge actrice Mélusine Mayance. Props voor haar, want wat zet ze de jonge Sarah steengoed neer. De heftige oorlogsscènes zijn geweldig weergegeven en de emotie van Sarah als ze haar gezin uit elkaar gerukt ziet worden, is gedurende de hele film te voelen. Hoe jammer is het dan, dat de scènes waarin Julia in de geschiedenis gaat graven, lang niet zo goed uit de verf komen. In tegenstelling tot Mélusine had Kristin Scott Thomas haar rol veel beter neer kunnen zetten. Het acteerwerk - overigens ook dat van Frédéric Pierrot, die Julia's man Bertrand speelt - laat hier en daar helaas te wensen over en dat is vrij storend. Heel dubbel, want aan de ene kant ben je ontzettend benieuwd naar hoe het de kleine Sarah verdergaat, maar aan de andere kant wil je alleen dát verhaal verder volgen en is het bijna storend als Julia weer iets ontdekt. Dat deel van het verhaal is helaas te roman-achtig en te 'perfect' neergezet in deze film. Jammer, want het is een prachtig en ontroerend verhaal - maar dat is misschien ook wel de valkuil van regisseur Gilles Paquet-Brenner geweest.

Het boek van Haar Naam Was Sarah was zo ijzersterk en heftig, dat het sowieso moeilijk was om het te verfilmen. De dvd is dan ook lang niet zo hoogstaand als het boek. Voor een ontspannen filmavond op de bank is Haar Naam Was Sarah absoluut geschikt: verrassend, heftig en ontroerend, maar verwacht van de hedendaagse verhaallijn niet te veel.


Haar Naam Was Sarah

EAN: 8713053015007
Prijs: €16,99