FOTO'S: Première Black Butterflies

Media door Sanne_H

Black Butterflies gaat over het leven van de jonge Zuid-Afrikaanse kunstenares Ingrid Jonker. Gevoelig en rebels zijn de woorden die haar het beste omschrijven. Waar deze internationale film verder precies over gaat is ook bij bekend Nederland nog een verrassing. Desondanks betraden zij in groten getale de rode loper voor het Amsterdamse Tuschinksi, in afwachting van wat het nieuwste meesterwerk van Carice zou zijn.

BN'ers in black
Opvallend was dat de meeste BN’ers in zwart gekleed gingen. Dit terwijl de lente net begonnen is en de kleurige jurken dus eigenlijk de kast wel weer uit kunnen. Of zou de titel van de film de BN'ers op een idee gebracht hebben? Cornald Maas was één van de eerste BN'ers die op de rode loper verscheen. De tv-presentator en mediacriticus gaf aan veel van de film te verwachten: "Carice is tenslotte de beste Nederlandse actrice van dit moment." De relatie tussen Ingrid en haar vader speelt een belangrijke rol in Black Butterflies. Cornald schreef onlangs het boek Trotse Ouders, waarin hij vaders en moeders van bekende Nederlanders interviewt, dus het onderwerp van de film sprak hem zeker aan. De ouders van Carice waren, ook als trotse ouders, aanwezig bij de première. Dit was alleen niet helemaal vanzelfsprekend: de zus van de 34-jarige actrice, Jelka van Houten, beleefde gisteren ook een première. Zij vertolkt één van de hoofdrollen in de nieuwe theatershow High Heels in Concert, die gisteravond in DeLaMar Theater in première ging. Lees hier binnenkort meer over op Ze.nl!

Bijzondere samenwerking

De regie van Black Butterflies is in handen van Paula van der Oest. Zij arriveerde in een prachtige, sexy zwarte jurk op de rode loper. Ze gaf aan het heel bijzonder te vinden om met zowel Carice én Rutger samen te werken. "Met Carice heb ik al eerder samengewerkt, maar met Rutger nog niet en dit was nog wel een wens van me," zei ze. "Gelukkig sprak het script hem aan en wilde hij graag de rol van Abraham Jonker op zich nemen. Rutger speelt eigenlijk een heel onaangename man in deze film. Samen hebben we goed gekeken hoe we deze rol iets menselijks mee konden geven, en dat is Rutger erg goed gelukt!"

Pittige rol

Niet in zwart, zoals de meesten, maar in een prachtige goudkleurige jurk kwam Carice de rode loper op. Zij was erg onder de indruk van haar tegenspeler. "Rutger is echt iemand die binnenkomt, een bijzondere man," vertelde ze trots. In de film spreekt Carice Engels met een Zuid-Afrikaans accent, wat voor haar geen makkelijke opgave was. "Ik heb drie weken onder begeleiding van een coach geoefend op dit accent. De rol van Ingrid is sowieso één van de zwaarste rollen die ik ooit gespeeld heb. Het is een pittig en emotioneel verhaal, en om dit te vertolken met een bijzonder accent, maakt het nog eens extra moeilijk." Carice houdt momenteel een sabbatical. Maar echte rust brengt dit voor de actrice nog niet met zich mee: "Het houdt meer in dat ik een tijdje niet meer acteer. Maar dat wil niet zeggen dat het leven rustiger wordt. Een première zoals deze bijvoorbeeld, die dingen gaan natuurlijk gewoon door."

Sabbatical
Het idee voor een jaartje sabbatical kreeg Carice wellicht van haar goede vriendin Halina van Reijn, die tussen alle zwartgeklede BN'ers opviel dankzij haar knalgroene jurk. "Ik ben eens twaalf maanden naar het buitenland vertrokken," vertelde ze. "Dit was het mooiste jaar uit mijn leven." Halina was erg enthousiast om op de première van haar vriendin rond te lopen. "Ik heb alleen de trailer van Black Butterflies gezien, maar daar ben ik al erg van onder de indruk. Ik ben eigenlijk ook een beetje zenuwachtig voor Carice, alsof ik haar moeder of tante ben ofzo!" Halina denkt dat het voor Carice spannend, maar leuk geweest moet zijn om met Rutger Hauer te werken. "Ondertussen kennen zij en ik bijna alle acteurs in Nederland wel," vertelde ze. "Dan is werken met nieuwe mensen extra leuk." Actrice Hadewych Minis gaat niet voor een sabbatical, maar verandert haar leven de komende tijd op een andere manier. "Ik wil de komende jaren minder gaan acteren, maar me focussen op mijn eigen muziek. Het acteren even verruilen voor het zingen dus." Een sabbatical lijkt de 34-jarige actrice sowieso moeilijk: "Er zijn altijd zo veel leuke dingen om te doen!"

Zus en zo
Niet alleen Carice was onder de indruk van de 67-jarige Rutger, ook Lieke van Lexmond was gecharmeerd van de acteur, die we vooral kennen van films als Turks Fruit en de serie Floris. "Rutger is een aantrekkelijke, mooie en karakteristieke man," zei ze. "Jaren geleden, toen hij in Turks Fruit speelde, was ik al gecharmeerd van hem. En jaren later ziet hij er nog steeds erg goed uit." Lieke had haar zus Jetteke meegenomen op de rode loper. Waar Lieke gekleed ging in een zakelijk zwart pak, had haar zus een sexy zwart jurkje met een bijzondere hals uit de kast getrokken. Voor Jetteke was dit uitje extra speciaal: "Ik ben enkele weken geleden bevallen van mijn tweede kindje en dit is de eerste keer dat ik weer uitga," glimlachte ze. "Tussen het borstvoeden door 'even' een première bezoeken, dat is toch best bijzonder!" Ook sterrenkoppel Jim Bakkum en Bettina Holwerda hadden een uitnodiging voor de gala-avond ontvangen. Beiden waren in zwart gekleed, maar mét een witte touch. Jim riep, voordat hij de bioscoop inging, nog snel dat hij veel van de film verwacht: "Carice is tenslotte een heel goede actrice!"


Jim Bakkum en Bettina Holwerda


Hannah Verboom


Lieke van Lexmond


Halina Reijn


Hadewych Minis


Charisma
Terwijl de meeste BN'ers waarschijnlijk al met een glaasje wijn of bakje popcorn klaarzaten in de bioscoopzaal, verscheen eindelijk Rutger op de rode loper. Last but not least, zullen we maar zeggen. Zowel Paula, Carice, Lieke en Halina gaven al aan onder de indruk te zijn van deze man, en ik kan dat alleen maar beamen. Zwarte hoed, zwart pak en zwarte strik - en daarbij een enorm charisma. Rutger gaf op zijn beurt aan onder de indruk te zijn van Carice: "Wat haar exclusieve talent is heb ik nog niet ontdekt," grapte Hauer. "Om dat te ontdekken moet ik waarschijnlijk nog een keer met haar samenwerken."

Op het moment dat we dachten dat alle BN’ers de rode loper verlaten hadden, kwam gangmaker Beau van Erven Dorens gehaast, happend aan een dikke sigaar en druk lachend aangelopen, vergezeld door acteur Mark van Eeuwen. Een verslaggever probeerde Beau nog even snel wat te vragen, maar een antwoord van zijn kant kwam er niet meer. Wel grapte hij dat een sabbitical hem wel wat lijkt: "Maar dan wel voor minstens tien jaar!"

Ben jij ook zo benieuwd geworden naar Black Butterflies? Hou Ze.nl in de gaten voor een uitgebreide review! Bekijk tot die tijd alvast de trailer hieronder.


Black Butterflies is vanaf 31 maart in de bioscopen.

Foto's: Anneke Ruys