TIP: Wereldmuziek van Putumayo

Media door Jet

Putumayo World Music is een platenlabel uit New York, dat sinds 1993 gespecialiseerd is in het maken van wereldmuziekcompilaties. Het platenlabel is eigenlijk 'per ongeluk' opgericht door Dan Storper toen hij een cd samenstelde met wereldmuziek om in zijn kledingzaak te draaien. Hij kreeg zo veel positieve reacties van verkopers en klanten dat er al snel een 'officiële cd' werd uitgebracht. Leuk om te weten: Putumayo is een rivier die begint in Colombia en via Ecuador en Peru eindigt in Brazilië. Dan Storper reisde in 1974 door dit gebied en was zo betoverd door de schoonheid ervan dat hij zijn kledingzaak en uiteindelijk ook zijn platenlabel naar de rivier vernoemde.

Ondertussen is Putumayo al jaren een groot succes en heeft het label ruim 15 miljoen cd's verkocht. Elke plaat heeft weer een ander thema, zoals Arabic Groove, French Cafe, Latin Lounge, Acoustic Africa en Women of Jazz. De cd's zijn stuk en stuk juweeltjes... De liedjes zijn super vrolijk en geven je een warm en gelukkig gevoel in je buik. Het is duidelijk dat ze met veel zorg zijn uitgezocht en  geselecteerd. Ook staat er een goede mix van oudere en jongere, en bekende en onbekende artiesten op. De cd's zijn niet alleen leuk voor jou, maar ook voor de wereld: Putumayo doneert namelijk regelmatig geld naar allerlei goede doelen!

Naast dat de cd's van Putumayo heerlijk zijn om naar te luisteren, zijn ze ook nog eens een lust voor het oog. De kartonnen covers zijn ontworpen door Nicola Heindl in een veelkleurige, folkloristische stijl. Alleen daarom wil ik ze allemaal in huis hebben!

Ik ben helemaal dol op de cd's van Putumayo World Music en draai ze dan ook grijs, bijvoorbeeld als ik een etentje organiseer. En er gaat geen avond voorbij dat iemand zegt: "Wat is dit voor heerlijke muziek?!" Kortom: een echte aanrader! Vooral French Cafe is een toppertje...

P.S.: De cd's hebben een feel good-garantie: word je er niet vrolijk van, dan krijg je je geld terug!