Zo word je slapend mooi!

Ontspanning door Roosmarijn

Zweedse wetenschappers fotografeerden deelnemers tijdens twee verschillende experimenten: de eerste groep had kort geslapen en de andere groep had een heel lange nachtrust gehad. Resultaat: de groep die zowat het klokje rond had geslapen zag er veel beter uit. Klinkt misschien logisch, maar hoe zit het met jouw slaapgewoonten?

Ikzelf ben geen makkelijke slaper. Sterker nog: ik heb soms periodes dat ik erg moe ben en toch niet in slaap kan komen. Volgens onderzoekers is daar gelukkig wel wat aan te doen. Volgens de auteurs van het boek Slaap en slaapstoornissen moeten we beter stilstaan bij het effect van onze nachtrust.
Maar hoe zorgen we ervoor dat we niet eindeloos schaapjes blijven tellen en er ook nog eens beter uit gaan zien?

  • Zorg voor een zo donker mogelijke kamer. Kies voor gordijnen die zo min mogelijk licht doorlaten.

  • Leg je telefoon, blackberry , iPad etc. ver weg. Even je mail checken of smsen maakt je brein weer actief waardoor je onmogelijk in slaap kunt vallen. Wil je het echt goed doen, verban dan ook de computer en de tv uit je slaapkamer.

  • Zorg voor voldoende frisse lucht in je slaapkamer. Zet het raam voordat je naar bed gaat open om de kamer goed te laten ventileren.

  • Laat de cafeïne staan. Lijkt een inkoppertje, maar ook in dat kopje thee voor het slapengaan zit cafeïne. Beste is zelfs om ’s middags al geen cafeïne meer te nemen.

  • Maak jezelf niet gek. Laat je lijstjes en je agenda liggen tot de ochtend. Het heeft absoluut geen zin om ze voor het slapengaan te bekijken. Je zal er alleen maar over piekeren.

  • Kies voor aangename geuren. Zo kun je bij diverse winkels lavendelolie of geurzakjes kopen. Of je gebruikt de overheerlijke Bed & Body spray van Rituals.

  • Echt lekker ontspannen slapen? Neem een uitgebreid warm bad (of als je dat niet hebt) een lekkere warme douche.


Ik slaap sinds ik deze tips gebruik stukken beter. Slaap lekker!