Boekentips van ons voor jou!

Media door Saar

Wat? Ooggetuigen - Carry Slee
Waarover? Vijf mensen die een gewoon leven leiden. Zo lijkt het op het eerste gezicht. Maar wát speelt er zich  allemaal achter gesloten deuren af? Is het zo keurig als het lijkt?
Olga, Frank, Peter, Victor en Nicole, vijf totaal verschillende types met verschillende achtergronden, maar toch onlosmakelijk met elkaar verbonden. Frank zet zijn makelaarskantoor op het spel door met Victor een smerig onderonsje aan te gaan. De zoon van Victor, de scholier Lars, heeft hetzelfde grillige karakter als zijn vader. Hij maakt het leven van klasgenoot Ruben, de zoon van Olga en Frank, tot een hel. Conciërge Peter is hiervan op de hoogte maar onderneemt geen actie. Hij heeft hier zijn eigen huiveringwekkende redenen voor. Nicole krijgt, na het ongeluk waarbij haar dochter in een rolstoel terecht komt, een drankprobleem. Frustraties, jaloezie, nijd, overspel en onvervulde verlangens zijn in het kort de ingrediënten waar het in Ooggetuigen allemaal om draait.
Oordeel? Carry Slee kennen wij voornamelijk van de boeken die zij voor jongeren schrijft, al heeft zij de afgelopen jaren ook enkele autobiografische romans gepubliceerd. 'Ooggetuigen' is haar eerste fictieve boek voor volwassenen, een soap op papier. In korte fragmenten maak je kennis met de hoofdpersonen. Spanning en sensatie in het dagelijks leven en een constante omschakeling tussen personages zorgen ervoor dat het boek vlot wegleest, al mist het boek enige diepgang en uitwerking. Het voelt een beetje alsof Slee een vast 'succesrecept' gevonden denkt te hebben; ze weet wat er in de inktpot gedoopt moet worden. 'Ooggetuigen' doet wat oppervlakkig aan en ontstijgt helaas het niveau van haar werk voor de jeugd niet echt. Het blijft een kinderboek, ditmaal echter geschreven vanuit volwassen. Het voelt als een formuleboek, met een iets te hoog  popie-jopie gehalte en een wat gehaast einde. Leuk en licht voor tussendoor, maar iets te gekunsteld qua opzet.
Waar en wanneer? Dit boek neem je makkelijk mee in je strandtas, terwijl je naar de de Nederlandse kust treint. Een boek dat gemakkelijk wegleest, onderweg of vanaf een handdoekje in het zand.
Hebben? Je kunt dit boek hier bestellen!

Wat? Het meisje met de negen vingers - Laia Fàbregas
Waarover? Het boek gaat over  de twee Catalaanse zussen Laura en Moira. Zij groeien op in de jaren zeventig: de nadagen van de dictatuur van generaal Franco en de overgang naar de democratie. Hun ouders doen er alles aan om de meisjes in 'totale eerlijkheid en vrijheid' op te voeden. Zo besluiten zij om hun dochters zonder foto's groot te brengen. In plaats daarvan leren zij om zogenaamde gedachtefoto's te maken: levendige beelden die in de geest worden vastgelegd. Als Laura 34 jaar wordt, begint ze aan een dagboek  'met terugwerkende kracht' - omdat haar hoofd vol begint te raken en ze bang is voor geheugenverlies. Wanneer Moira een oude foto van twee jonge meisjes vindt, begint een zoektocht die verrassende antwoorden zal opleveren.
Oordeel? Lof voor de van origine Spaanse schrijfster die de roman rechtstreeks in het Nederlands schreef met behulp van het boek 'Dutch in three months'. Ze leerde woorden die zij in het Catalaans niet kent, en schept hiermee een lekker absurd en stijlvol verhaal. Het boek balanceert op de grenzen van de werkelijkheid en stelt goede vragen over de kracht en ontoereikendheid van de verbeelding. Ook toont het een stuk geschiedenis dat redelijk onbekend is. Het verhaal blijft, ondanks een ietwat vlak einde, langer in je hoofd zitten dan menig ander debuut. Een origineel, beeldend en sfeervol verhaal, dat verrast en fascineert.
Waar en wanneer? In een poëtische bui, onder een parasol op een rustig terras, met een rosé'tje binnen handbereik. Zorg dat je lang kunt blijven zitten, wie weet wil je nog een keer! 
Hebben? Je kunt dit boek hier bestellen!

Wat? Lichaam van mijn zusje - Ibi Kaslik
Waarover? Giselle is een intelligente studente geneeskunde, maar zorgt niet goed genoeg voor haar eigen lichaam. Ze put zichzelf steeds verder uit en raakt amper nog voedsel aan. De namen van alle organen en botten zitten in haar hoofd, maar een naam voor de spoken in haar gedachten heeft ze niet. Giselle gaat op een zoek naar het verleden van haar ouders. Zo hoopt ze de spoken stil te krijgen en een antwoord te vinden op de vraag waarom haar vader meer van haar zusje Holly hield dan van haar.
Oordeel? Wederom een debuut, al valt dit nergens uit op te merken. Het verhaal is erg sterk doordat het verteld wordt vanuit meerdere perspectieven; de twee zussen alsook Giselle's 'anorexiastem' komen aan het woord. Wanhoop, onmacht; het boek is niet zozeer 'leuk'om te lezen. Wel is het interessant, ontroerend en geloofwaardig. Een aanrader voor wie wil weten wat er zoal in het hoofd van iemand met een eetstoornis omgaat en wat voor impact dit heeft op een gezin.
Waar en wanneer? Neem rust en ruimte om dit boek te lezen, thuis in je fijnste stoel met een flinke pot thee. Zoals Giselle niet goed met spoken uit haar verleden om kan gaan, zal zij ook nog wel even door jouw hoofd blijven spoken.
Hebben? Je kunt dit boek hier bestellen!

Binnenkort... Boekentips deel 2!