CD: Katy Perry - Teenage Dream

Media door Roosmarijn

De Amerikaanse zangeres is flink aan het groeien op muzikaal gebied. Had haar debuutalbum wat meer een rocksound, is haar nieuwe plaat Teenage Dream een mix van verschillende stijlen.

De eerste single van haar tweede album - Teenage Dream - bestormde al meteen de hitlijsten. Op zich niet vreemd: het nummer heeft nog veel weg van de nummers van Katy's vorige plaat. Denk aan: veel gitaren en een snelle beat. Ook Last Friday Night is een fijne mix van rock en pop, een catchy liedje dat lang in je hoofd blijft hangen.

California Gurls kwam afgelopen zomer al uit en werd binnen no-time een super hit en paste ook perfect bij het zomerse, zorgeloze gevoel. Met de tweede single van het album, Firework zien we Katy wat meer experimenteren. Dit nummer is ietsje anders dan dat we van de zangeres gewend zijn en het was voor mij dan ook even omschakelen. Toch bevat het nummer een belangrijke boodschap, namelijk: wees trots op wie je bent  en straal dat uit. Volume omhoog dus!

Peacock is weer een heel ander soort nummer. Hierin horen we Katy zelfs voorzichtig een beetje rappen. Het is een stevig R&B-nummer waarvan je spontaan wil gaan dansen. Het doet me een beetje denken aan de stijl van The Black Eyed Peas. Niet verkeerd, wat mij betreft mag Katy wat vaker van dit soort nummers gaan maken. Met Circle The Drain keert Katy Perry weer terug naar het rockgenre, waar ze duidelijk een voorkeur voor heeft. Haar stem met een tikje rauw randje, leent zich ook het beste voor dit soort nummers. The One That Got Away is wat rustiger, en heeft veel weg van I Kissed A Girl. Het liedje E.T. is een voorbeeld van iets te veel experimenteren. Het moet een soort rapnummer met rockinvloeden voorstellen, maar het past niet goed bij Katy. Het klinkt een beetje voorgeproduceerd. Zonde. Who Am I Living For? heeft een beetje droevige tekst, maar klinkt wel spannend. Katy heeft qua zang hiervoor alles uit de kast getrokken: veel hoge noten en pittige uithalen. Het liedje Hummingbird Beat lijkt weggelopen uit de jaren '80. Net alsof je wordt teruggehaald naar het tijdperk met fout geföhnde kapsels. Leuk experimentje, maar Katy doe dat alsjeblieft voortaan maar niet meer. Wat mij betreft had dit nummer niet op de cd gehoeven. Het is niet slecht, maar het past niet bij haar en het is totaal niet verrassend. Als afsluiter is er het nummer Not Like The Movies, een prachtig en gevoelige ballad, de enige op het album. Prachtig gezongen en mooi pianospel.

Al met al vind ik het een goede cd. Katy scoort punten met het proberen van verschillende stijlen, ze laat daarmee zien dat ze veelzijdig en creatief is. Toch moet Katy oppassen dat ze niet te veel afwijkt van haar eigen geluid. Maar ik denk dat ze weer een succesvolle plaat heeft afgeleverd die bij velen in de smaak zal vallen, ik ben in elk geval (nog steeds) fan!

Teenage Dream
Katy Perry
EAN: 5099964783024
Prijs: 17,99