Dirty Dancing: 'Johnny'

Media door Redactie Ze.nl

Martin van Bentem speelt de rol van Johnny Castle. Johnny is een knappe, goed gebouwde dansleraar die bij Kellerman's werkt. Hij leert de aanwezige dames dansen tegen een 'leuke' vergoeding en is de leider van de jongelui die bij Kellerrman's werken als het om Dirty Dancing gaat. Niet op zoek naar een vriendin en een goede vriend voor iedereen.

Je hebt al ruim twee jaar Johnny gespeeld in Duitsland en nu hier. Ben je de rol niet zat?
"Nee, ik ben de rol absoluut niet zat. Het grappige is dat het in Duitsland heel anders was dan hier in Nederland, dus het voelt als het ware als een nieuwe start. Al is het natuurlijk wel fijn dat ik de rol al goed beheers."

In Duitsland was het heel anders? Op wat voor manier?
"In Duitsland was het veel grootser opgezet. Het toneel had de grootte van een voetbalveld! Bij een kledingwissel duurde het een half uur voordat je weer (helemaal buiten adem) op toneel stond. Hier in Nederland is het allemaal wat kleiner en intiemer, daar hou ik wel van."

De rol van 'Johnny' is je op het lijf geschreven. Ook qua uiterlijk! Heb je vroeger wel eens gehoord dat je erg op Patrick Swayze lijkt?
"Haha, nou, toen ik in 2002 in Saturday Night Fever speelde, danste ik een keer met een meisje die uitriep: "Jij, jij... Patrick Swayze! Als Dirty Dancing ooit naar Nederland komt, krijg jij de rol, dat weet ik zeker." En ze heeft nog gelijk gekregen ook! Dat is wel erg grappig."

Baby is een heel lief, stil, naïef meisje. Zou je daar in het echte leven ook op vallen?
"Nou, ik hou wel van een beetje pittig. Maar Jette (Baby) ziet er wel erg lief en schattig uit, maar geloof me, die heeft haar op de tanden hoor. En die combinatie vind ik heel leuk; een meisje met een mooi gezichtje, grote kijkers en een verlegen lachje, maar die wel kloten heeft."

Na een aantal jaar ben je weer terug in Nederland, hoe bevalt dat?
"Ooh, ik vind het heerlijk! Als je een tijdje in het buitenland zit, ga je Nederland echt waarderen. Want je hebt hier alles; een goede Albert Heijn, lekkere mayonaise, slagroom. Allemaal van die kleine dingen die je toch gaat missen. Ik vind het ook heerlijk om weer onder de Hollandse nuchtere mensen te zijn. Al reageert het Nederlandse publiek wel ongelofelijk uitbundig en enthousiast op de show. Ze beginnen allemaal te krijsen en te klappen. Dat had ik nooit verwacht van die nuchtere Nederlanders. Maar ik vind het natuurlijk wel ontzettend leuk."

Dirty Dancing is een echte vrouwenfilm. Heb jij hem vroeger vrijwillig gekeken of werd je gedwongen door je moeder of zus?
"Haha, ik heb hem vrijwillig gekeken. Wel pas toen ik 12 was, want eerder mocht ik hem nog niet zien van mijn ouders. Want hij was natuurlijk te Dirty; er werd in gezoend en mensen gingen met elkaar naar bed. Ik vond de romantiek in de film niet zo boeiend toen, maar de dansscènes vond ik wel gaaf! Ik dacht altijd: Als ik ooit zo zou kunnen dansen, dat zou toch fantastisch zijn! En dat is toch mooi uitgekomen..."

Hou je tijdens met uitgaan ook een beetje van Dirty Dancen?
"Ik dans natuurlijk zoveel en zo vaak, dat als ik uitga ik dan eigenlijk nooit op de dansvloer te vinden ben. Als je al de hele dag danst en met je lijf bezig bent, is het fijn om in je vrije tijd je lijf  even te laten rusten. Ik hou meer van een biertje drinken met vrienden aan de bar.
Laatst heb ik wel een hele avond gedanst. Na de show gingen we met de hele crew naar een discotheek en hebben daar een super leuke avond gehad, compleet met dansbattles. Daar kan ik dan wel van genieten!"

Wil jij deze prachtige voorstelling vol passie, liefde en natuurlijk veel dirty dancing ook gaan bekijken in het Beatrix Theater in Utrecht? Kijk dan snel voor meer informatie op www.musicals.nl!


Foto: Roy Beusker