De 10 grootste seksleugens!

Intiem door Redactie Ze.nl

1.'Seks is slechts biologisch'
Seks is de manier waarop wij ons voortplanten. Volgens sommigen is dit dan ook de enige reden waarom mensen seks zouden moeten hebben. Maar seksualiteit is niet alleen biologisch of genetisch. Seks gaat ook om psychologische, emotionele en fysieke gevoelens waar we heel veel van mogen genieten!

2.'Seks is mannelijk of vrouwelijk'
Doordat seks vaak als alleen nuttig voor de voortplanting werd gezien, heeft seks ook bepaalde mannelijke en vrouwelijke associaties gekregen. Mannelijke seksualiteit zou bijvoorbeeld vooral gewelddadig en opdringerig zijn en vrouwelijke seksualiteit eigenlijk alleen maar een neveneffect, namelijk de noodzaak voor vrouwen om kinderen te baren. Maar seks is niet alleen mannelijk of vrouwelijk. Ook vrouwen kunnen naar heftige, agressievere seks verlangen en mannen willen soms liefelijk vrijen of praten over hun seksuele gevoelens. Het is natuurlijk ook onzin dat vrouwen nooit seks willen en mannen alleen maar of dat alleen mannen visueel opgewonden kunnen raken. Bovendien is seks niet iets dat uitsluitend mag plaatsvinden tussen een man en een vrouw.

3.'Seks is simpel'
Seks is natuurlijk en daardoor wordt er voor het gemak vaak vanuit gegaan dat seks ook erg simpel zou moeten zijn. Maar menselijke seksualiteit is niet alleen een handeling om te overleven. Sommige mensen ervaren seks als iets instinctiefs, maar lang niet iedereen. Het is niet iets wat vanzelf gaat en bij seks komen veel complexe gevoelens, relaties en problemen kijken. Seks kan niet als simpel gezien worden en het is niet vanzelfsprekend. Niet iedereen weet vanzelf hoe seksualiteit in elkaar zit en hoe we seks moeten hebben.

4.'Seks moet altijd perfect zijn'
Seks wordt vaak enorm opgeblazen, alsof elke seksuele handeling op een perfecte manier zou moeten plaatsvinden en in de meest volmaakte omstandigheden. Er is echter niet altijd een bed van rozenblaadjes en een heldere hemel met volle maan en vuurwerk. Ook is het niet altijd zoals het in de film gaat. En wat is perfecte seks? Seks kan heel bijzonder zijn, maar dat is het niet altijd. Soms is het beter om alles wat met seks te maken heeft, niet als te speciaal te beschouwen. Je hoeft niet altijd perfect opgemaakt te zijn en je mooiste lingerie aan te hebben. Seks is soms gewoon, natuurlijk, iets wat gebeurt en waar niet te veel heisa om gemaakt moet worden. Door het op die manier te zien, is seks ook minder complex en makkelijker om te doen. Seks heeft dus verschillende manieren en invullingen; aan de ene kant is het goed om het als iets natuurlijks te zien, maar het is niet alleen natuurlijk, het is ook gecompliceerd. Seks hoeft zeker niet altijd perfect te zijn.

5.'Seks is het belangrijkste'
Omdat er vaak heisa is omtrent seks, wordt het ook snel als erg belangrijk en vanzelfsprekend gezien. Natuurlijk is ons seksleven belangrijk en moeten we ons best ervoor doen. Maar seks is niet het belangrijkste, het is nog altijd iets extra's in ons leven, iets wat ons extra genot brengt. Andere essentiële dingen gaan nu eenmaal voor, zoals gezondheid, familie, vrienden, een dak boven ons hoofd en brood op tafel. Als we seks meer als een erg fijne bijkomstigheid zien, zoals vrije tijd of vakantie, gaan we het ook meer waarderen als de seks goed zit.

6.'Seks moet mooi zijn'
Laten we eerlijk zijn, seks kan niet altijd mooi zijn. Sommige handelingen zijn erg lekker, maar zien er nou eenmaal niet geweldig uit, zelfs niet in een pornofilm. Ook zou het saai zijn als je altijd alleen maar seks kon hebben als je er op je best uit zou zien. Het is toch juist heerlijk om op een suffe zondag in je joggingbroek en met ongewassen haren in bed te duiken?

7.'Seks is spontaan'
In het perfecte beeld wat we van seks hebben, gebeurt de seks altijd spontaan en zonder er eerst over gepraat te hebben. Plotseling stond het witte paard met de knappe ridder op de stoep die ons naar een stil plekje in het bos reed. Maar seks is net als eten, slapen en douchen. Dat kan niet altijd spontaan. We hebben ons een bepaald ritme aangemeten waarin we slapen, eten en naar ons werk gaan. Zo kan seks ook in dat ritme aangepast worden. Daar is niets ergs aan. Soms is het ook heerlijk om te weten dat we na een dag had werken 's avonds seks zullen hebben. Zoals we ook een gezellige avond lekker uit eten kunnen plannen.

8.'Seks heeft één goede manier'
Er is niet één perfecte manier om seks te hebben. Seks kan op verschillende manieren en gelukkig wil niet iedereen altijd dezelfde seks. Seks kan tussen man en vrouw, maar ook tussen twee vrouwen of alleen. Alles is mogelijk. Zoals er niet één goede manier van seks is, is er ook niet één slechte manier van seks. Iedereen heeft zijn voorkeuren en het is erg subjectief wat voor iemand goede seks is. Dat is ook het leuke van seks, dat er zo veel verschillende manieren zijn om te genieten en dat je een leven lang hebt om te experimenteren.
 
9.'Seks moet onafhankelijkheid betekenen'
Seks is niet iets waarin we onafhankelijk zijn of moeten willen zijn. Gelukkig kunnen en moeten we onze eigen keuzes maken in met wie, waar, wanneer en wat voor seks we willen hebben. Maar seks is niet iets wat je uitsluitend alleen kunt doen en waarin je echt onafhankelijk kunt zijn. Seks gaat tenslotte om interactie met andere mensen. Zelfs als je alleen seks hebt, zul je immers in je fantasie niet helemaal alleen zijn en misschien aan die leuke barman of ex denken.

10.'Eén waarheid over seks'
Leugens over seks en eenzijdige vooronderstellingen moeten de wereld uit geholpen worden. Maar het mysterieuze van seks maakt het nou juist ook spannend. Er zal nooit één waarheid over seks bestaan, omdat het juist zo subjectief is. Hebben singles meer seks dan mensen met een relatie? Does size matter? Zijn vrouwen natuurlijk gezien monogamer dan mannen? Raadsels, mythes en legendes maken het alledaagse en natuurlijke van seks onvoorspelbaar. Daardoor is het leuk om over seks na te denken, te praten en te experimenteren. Houdt altijd je fysieke en psychische gezondheid in de gaten: vrij altijd veilig en doe niets als je erover twijfelt. Maar laten we de seks vooral ook spannend en raadselachtig houden...

Geschreven door Roos