Fantaseer erop los!

Intiem door Redactie Ze.nl

Uit het bevolkingsonderzoek seksuele gezondheid in 2006, blijkt dat 60% van de Nederlanders wel eens fantaseert, variërend van een paar keer per half jaar tot één keer per week. Één op de vijf Nederlanders heeft meerdere keren per week seksuele fantasieën. Toch heeft ook één op de vijf Nederlanders nooit seksuele fantasieën in een periode van een half jaar en is het aantal vrouwen dat nooit of heel weinig fantaseert beduidend hoger dan het aantal mannen.

Sigmund Freud dacht dat seksuele fantasieën een indicatie van een probleem waren, bijvoorbeeld van een seksueel tekort of seksuele disfunctie. In 1908 schreef hij 'A happy person never fantasizes, only an unsatisfied one'. Het tegendeel is echter waar. Tegenwoordig wordt Freuds theorie door wetenschappers tegengesproken. Seksuele fantasieën zijn juist belangrijk voor seksuele gezondheid en onderzoek toont een positief verband aan tussen seksuele fantasieën en seksuele voldoening. Ze leiden tot seksuele opwinding, zorgen dat je vaker en gemakkelijker klaarkomt en verhogen de kans op een bevredigend en gelukkig seksleven. Ook in sekstherapieën wordt fantaseren over seks aangemoedigd. Kortom, seksuele fantasieën zijn een gezonde uiting van seksualiteit.

Fantasieën over seks kunnen overal over gaan, over de postbode, over je partner of over groepsseks, alles kan. De fantasieën mógen immers ook overal over gaan. Ze zijn privé en alleen van jou. Soms gaan seksuele fantasieën gepaard met schuldgevoelens. Zulke schuldgevoelens zijn echter nergens voor nodig, omdat de fantasieën bedoeld zijn om opgewonden van te worden. Wanneer je je seksuele fantasieën onderdrukt, kun je bovendien problemen krijgen om opgewonden te raken.

Seksuele fantasieën zijn ook goed voor je seksuele creativiteit. Hoe meer je je hersenen gebruikt voor seksuele fantasieën, hoe groter je seksuele creativiteit zal worden. De fantasie kan je op ideeën brengen om je seksleven te verrijken. De fantasieën hoeven zeker niet waargemaakt te worden en bij de meeste fantasieën wil je dat misschien niet eens. Maar sommige dromen kunnen wel helpen om erachter te komen wat je verlangens zijn. Door middel van de ingebeelde voorstellingen kun je toekomstige seksuele situaties oefenen en uitproberen of je het in het echte leven zou willen uitvoeren.

De meeste mensen beginnen over seks te fantaseren wanneer ze 11 tot 13 jaar oud zijn. Onderzoek toont aan dat hoe ouder we worden, hoe minder vaak we seksfantasieën beleven. Tijdens het vrijen fantaseren mannen en vrouwen evenveel, maar mannen fantaseren vaker dan vrouwen tijdens het masturberen en op momenten waarop ze helemaal geen seks hebben.

De meeste fantasieën gaan over de volgende onderwerpen:
1. seks met je partner
2. seks met een vreemde of een ingebeelde minnaar(es)
3. gedwongen (of overmand) worden tot seks
4. groepsseks
5. herbeleven van een eerdere seksuele ervaring
6. orale seks
7. kijken naar anderen die vrijen
8. andere standjes en locaties

Uiteraard fantaseren mannen en vrouwen over andere dingen en zijn de fantasieën van persoon tot persoon heel verschillend. Vrouwen hebben bovendien vaker seksuele fantasieën waarin ze worden gedwongen tot seksuele handelingen. Hiervoor zijn verschillende verklaringen mogelijk. Sommigen beweren dat het gedwongen worden alle verantwoordelijkheid en schuldgevoel bij de vrouw wegneemt. Anderen menen dat dwangfantasieën vrouwen een gevoel van seksuele onweerstaanbaarheid geeft. Ook bestaat er de opvatting dat de dwangfantasieën een verband houden met seksueel misbruik in het verleden. Zo zouden volwassen vrouwen die als kind seksueel misbruikt zijn, meer dwangfantasieën hebben.

Seksuele fantasieën zijn dus gezond voor je seksleven en kunnen de seks juist verrijken. Ze leiden tot seksuele opwinding, zorgen dat je vaker en makkelijker klaarkomt en verhogen de kans op een bevredigend en gelukkig seksleven. Fantaseer er dus maar op los!

Geschreven door Roos