Mensch, erger je niet!

De maatschappij door Eline

Ergernissen zijn er in alle soorten en maten. Iedereen kent het, iedereen heeft er zo nu en dan last van en niemand weet waar het vandaan komt. Je favoriete truitje wil je aan naar een feest, maar er zit een enorme vlek op waarmee je je absoluut niet kunt vertonen. Je wordt van je sokken gereden terwijl jij toch ècht voorrang hebt. Je moeder belt je constant om te vragen of je wel gezond eet. Je buurman zet zijn muziek nog even een tandje harder terwijl jij, opgekruld op de bank met een heerlijk glaasje wijn, een heerlijke rom-kom aan het kijken bent. Vul zelf maar in.

Dan heb je ook nog die ergernissen, waarvan je totaal niet weet waarom je ze voelt. Voorbeeld uit eigen ervaring: Op vakantie met een vriendin, die vraagt of ze je fohn kan lenen. Opeens zie je die vriendin als een vreselijk irritante betweter, die je niet kan luchten of zien. En dat terwijl die vriendin alles van je weet, je het beste van de wereld gunt en met wie je al jaaaaren lief en leed deelt.

Hoe kan dat dan toch? Mijn biomedische wetenschappelijke kennis (en dat is mijn specialisatie als studente Nederlands en journalistiek) zegt me dat het toch iets met onze vrouwelijke hormonen te maken heeft. Die hormomen waar we vaak geen controle over hebben (denk chocolade-vreetbuien, shopattacks enz). Immers, mijn mannelijke vrienden zeggen hier nooit last van te hebben. Hoe relaxt zij kunnen omgaan met hun borrelende binnenste.. dat moeten wij dames ook maar eens doen.

Dus: haal voortaan nonchalant je schouders op als je voor de zoveelste keer geen voorrang krijgt, trek een ander truitje zonder vreselijke vlek, en vraag vriendelijk of de muziek van de buurman iets zachter kan. Of speel een spelletje Mensch erger je niet. Succes verzekerd. Alhoewel... als jouw pionnetje van het bord geslagen wordt...grrrrr!!!!

Geschreven door Eline