Gelukkig van vijf kilo afvallen? Welnee!

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl
Zeker nu het zomer is, lijkt het alsof iedereen weer aan het afvallen is. Vriendinnen trekken massaal richting sportschool en collega's werken tijdens de lunch alleen een tomaat weg. Maar is dat nou allemaal wel zo nodig?
 
Het verbaast me oprecht hoeveel mensen in mijn omgeving bezig zijn met het kwijtraken van wat lichaamsgewicht. Op één of andere manier lijkt iedereen ervan overtuigd te zijn daadwerkelijk een gelukkiger mens te worden als die paar kilo?s niet meer meegesjouwd hoeven te worden. Naast pure verbazing, brengt dat ook een zekere zin van schaamte met zich mee. Want kan dat wel? Ongegeneerd een kaas-uienbroodje eten als iedereen om me heen aan de salade zit?
 
Ikzelf heb nooit problemen gehad met mijn gewicht. Of heb ik het dan over mijn zelfbeeld? Want ik ben absoluut niet één van de meest magere personen in de wereld...


 
Jojo-en of lekker genieten?
Ik zal heus niet beweren dat ik het niet leuk zou vinden om plotseling vijf kilo lichter te zijn. Maar dan wel op de voorwaarde dat het mij zelf helemaal geen moeite kost en dat ik zo veel wijntjes mag drinken als ik wil. Ik snap dan ook niet dat de ene na de andere bekende vrijwillig op een dieet gaat van komkommers, sperziebonen en magere vis, terwijl er zo veel heerlijke producten te krijgen zijn! En waarom nu eigenlijk? Om tijdelijk een aantal complimentjes te krijgen over die verminderde buikomvang? Om uiteindelijk óf levenslang op je eetpatroon te moeten letten óf om die kilo?s er binnen een aantal maanden weer aan te vreten?
 
Ik vind het oprecht jammer dat zo veel mensen zich niet tevreden voelen in hun eigen lichaam. Ik ben er namelijk van overtuigd dat ieder lichaam een passend gewicht heeft, wat vaak wel stabiel blijft. Zelf eet ik zo ongeveer alles wat ik wil en word ik niet zwaarder dan ik nu ben. Maar als ik nu heel hard mijn best ga doen om af te vallen, kan ik er zeker van zijn dat ik, nadat ik ben gestopt met mijn dieet, binnen no time weer terug ben op dit gewicht. Waarom dan al die moeite doen?
 

 
Donuts eten
Lieve mensen, voordat je begint met het maken van strenge dieetplannen, kijk eens realistisch naar je eigen lichaam. Zolang je een taille hebt, een nek die te onderscheiden is van je kin en je niet buiten adem bent van een tochtje naar het dichtstbijzijnde toilet, dan is het allemaal prima in orde. Accepteer jezelf en je lichaam zoals het is, wees blij dat je niet in een land leeft waar je inderdaad moet leven van een kommetje rijst per dag en geniet (met mate, dat dan weer wel), van alle heerlijke producten die wij hier kunnen krijgen.
 
En als je daadwerkelijk gelukkig bent met jezelf, maar er toch van overtuigd bent dat die paar kilo?s minder een verbetering zijn voor je gezondheid: doe het dan. Maar kijk mij niet beschuldigend aan als ik er nog een donut naar binnen schuif en mezelf vervolgens toch in een bikini hijs. Heb je geen zin om tegen mijn volle billen aan te kijken? Kijk dan lekker niet!