?Ooh... Zit dat zó!?

De maatschappij door Madelon

Heb je als kind altijd geloofd dat Den Bosch en ?s Hertogenbosch verschillende plaatsen waren? En heb je ook nooit geweten dat Vlugge Jaapie (uit Bassie & Adriaan) door Bassie himself werd gespeeld? Het zijn van die fijne ?oh ja!?-momentjes als je jaaaren later pas achter zulke dingen komt. Herkenbaar? Lees dan de volgende lijst maar eens door. Wedden dat je heel veel dingen pas járen later echt begrepen hebt? Wanneer ben jij er bijvoorbeeld achtergekomen dat...

... naast Den Bosch, ook de plaatsen Peking/Beijing, Den Haag/?s Gravenhage en Liège/Luik meerdere benamingen hebben?
... de naam Whiskas komt van het engelse whiskers, wat ?snorharen? betekent?
... de periode waarin jongeren puberen, niet geschreven wordt als ?pubertijd? maar als ?puberteit?? Puberteit betekent echt ?het puber zijn?, pubertijd is een samenstelling en betekent meer ?de tijd waarin iemand puber is?.
... dat CE op een rekenmachine voor clear entry staat, en niet voor clear everything?
... alle zinnen in de Donald Duck ? buiten de vragen dan ? eindigen op een uitroepteken? Zie in deze strip het bewijs.


... horeca een samenvoeging is van de woorden hotel, restaurant en café?
... champagne een merknaam is van een bepaalde wijnsoort uit een bepaalde streek Frankrijk? Als het ergens anders vandaan komt, moet het mousserende wijn heten, in plaats van champagne.
... Martin Buitenhuis van Van Dik Hout het in Stil in Mij niet heeft over stilte in mei?
... Mickey Mouse geen uitvinding is van Walt Disney? Disneys stertekenaar Ub Iwerks heeft de muis voor het eerst getekend en het was zijn vrouw Lilian die de naam van het beestje verzon.
... Burgers Zoo vernoemd is naar de oprichter, meneer Burgers?
... FEBO (van de welbekende fastfoodketen) een samenvoeging is van Ferdinand en Bolstraat? In die straat zat het eerste filiaal van de keten.
... het Disney-logo dus echt het woord ?Disney? moet voorstellen, en niet ?Disnep? of ?Gisney??


... het niet ?tweede Hans? is, maar ?tweedehands??
... de stad New York niet de hoofdstad is van de gelijknamige staat? De hoofdstad van deze staat is Albany, tweehonderd kilometer ten noorden van de stad New York.
... Amerikanen die naar Azië vliegen, niet over Europa gaan?
... dat de Ikea-kleuren blauw en geel zijn omdat dat ook de kleuren van Zweden zijn?
... de stemmen van Ash uit Pokémon, Alfred Jodocus Kwak en Wicky de Vicking, ingesproken worden door vrouwen?
... het sportmerk Fila heet, en niet Fils?


... Kortjakje (uit het liedje) een meisje van lichte zeden is, en dat het feit dat ze 'altijd ziek' is betekent dat ze continu op haar rug ligt?
... er géén nieuwslezers, omroepsters of zelfs hele kinderkoren in je televisie zitten? En dat zij jou bovendien ook niet kunnen zien als je in de huiskamer staat ? ook al volgen hun ogen je overal?
... ?Einbahnstraße? en ?Ausfahrt? in Duitsland geen plaatsnamen zijn, maar gewoon ?eenrichtingsweg? en ?uitrit? betekenen?
... de verpakking van Toblerone-chocolade niet voor niets driehoekig is? Het is een referentie aan de Matterhorn in Zermatt, het nationale symbool voor Zwitserland. De berg staat ook op de verpakking.


... jaloezieën (die je voor het raam hangt) officieel geen luxaflex heten? Luxaflex is alleen een merk dat jaloezieën produceert. Ditzelfde gaat op voor Vaseline, Ducttape, Tyrap, Post-it, Tomtom en zelfs hagelslag en walkman (wat ooit beschermde merknamen waren).
... de rits en knopen van vrouwenkleding aan de andere kant zitten dan bij mannenkleding?
... tijdens de Dodenherdenking op 4 mei, de muzikanten niet echt muziek maken maar ?playbacken?? Dit zodat er geen fouten gemaakt kunnen worden tijdens het spelen.
... het logo van Blackberry een braam voorstelt én dat je er allemaal B?s in hoort te zien?


... Dolf de kraai uit Alfred Jodocus Kwak eigenlijk Hitler moet voorstellen?
... je statiegeld van tevoren betaalt?
... de Mount Everest niet de hoogste berg ter wereld is? Dat is namelijk de Mount Kenau die op Hawaï staat.
... bevers vegetarisch zijn? Ze eten vlees noch vis. Bovendien zijn bevers niet in staat om bomen zó aan te vreten dat ze een bepaalde kant op vallen, wat je vaak in tekenfilms ziet.
... The Bold and the Beautiful niet staat voor ?de kale en de mooie?, maar ?de dappere en de mooie??
... het continent Afrika bijna zestien keer zo groot is als Groenland?
... wereldkaarten uit Amerika er heel anders uitzien dan wereldkaarten uit Europa? Het land waarin de kaart geproduceerd wordt, staat op die kaart altijd in het midden.


Waar ben jij járen later pas achtergekomen?

Fotocredit: Culturaldetective.com/Konstantynov - Shutterstock.com